ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Αναστολή της επιχείρησης εκκένωσης-Εκρήξεις κοντά στα λεωφορεία

Χαλέπι: Αναστολή της επιχείρησης εκκένωσης-Εκρήξεις κοντά στα λεωφορεία
Abdalrhman Ismail / Reuters

Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν τους αντάρτες και τους άμαχους που αποχωρούν από το Χαλέπι με αποτέλεσμα να ανασταλεί η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης.

Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι σύροι αντάρτες αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν με την κυβέρνηση καθώς «επιχείρησαν να πάρουν μαζί τους εκτός Χαλεπίου και άτομα που βρίσκονταν στη φυλακή».

Σύμφωνα με το Aleppo24, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι δυνάμεις του Άσαντ απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση των όρων για να επαναρχίσει η διαδικασία, αλλά και για να απελευθερώσουν 66 αντάρτες που αιχμαλώτισαν και κρατούν πλέον ως ομήρους.

Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος, Χεζμπολάχ, μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει ζητήσει σύμφωνα με το ΑΠΕ, να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους σύρους αντάρτες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ασκήσει πίεση, δια της διπλωματικής οδού, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως προς τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν ότι δεν αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη».

12

REUTERS / OMAR SANADIKI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ