ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το FBI παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ Άλι;

Γιατί το FBI παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ Άλι;
Reuters/ Action Images / Sporting Pictures

Το FBI παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ Άλι το 1966 κι είχε κρατήσει αρχεία, αλλά και έγγραφα που αφορούσαν το διαζύγιό του και μία ομιλία του σε τέμενος του Μαϊάμι, στο πλαίσιο έρευνας της υπηρεσίας για την οργάνωση Έθνος του Ισλάμ.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία πρόσφατα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του FBI, έγινε πρώτα από τη διαδικτυακή έκδοση των New York Times την Πέμπτη.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών, πέθανε τον Ιούνιο σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μία ζωή αφιερωμένη στα ρινγκ και στον ακτιβισμό. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής και ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στους επισήμους που παραβρέθηκαν στην κηδεία του ήταν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, το FBI έχει δεχτεί έντονη κριτική για τις παρακολουθήσεις δημοσίων προσώπων, περιλαμβανομένου του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου και του αείμνηστου μουσικού, Τζον Λένον, τις ταραχώδεις δεκαετίες του '60 και του '70.

Η τελευταία συλλογή από έγγραφα του FBI που αφορούσαν τον Άλι (περίπου 140 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει μέχρι πρόσφατα διαβαθμισμένο υλικό, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε τον Αύγουστο για να περιέλθουν στην κατοχή της, η συντηρητική οργάνωση Judicial Watch.

Στα έγγραφα, στα οποία ο Άλι αναφέρεται με το πραγματικό του όνομα, Κάσιους Κλέι, ζητείται από τους πράκτορες της υπηρεσίας να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαζυγίου του εκείνη τη χρονιά από την πρώτη σύζυγό του.

«Το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι καλείται να παρακολουθήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ανάμεσα στον Κάσιους και τη Σόνια Κλέι με ιδιαίτερη έμφαση σε όποια αναφορά τυχόν να γίνεται σε αυτό για την (οργάνωση) Έθνος του Ισλάμ», γράφει ένα από τα υπομνήματα της υπηρεσίας.

Ένα άλλο υπόμνημα του FBI που αφορά μία ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Άλι το 1966, αναφέρεται στη διαμάχη με επίκεντρο την άρνηση του Άλι να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, επικαλούμενος το καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης, το οποίο θα μπορούσε να του στερήσει τον τίτλο το 1967.

Έπειτα από μία επιτυχημένη για τον ίδιο δικαστική μάχη, επανέκτησε τον τίτλο το 1974. Στα έγγραφα, οι αξιωματούχοι του FBI υπογραμμίζουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούσαν προσωπικά τον Άλι.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα, η σχέση του Άλι με την αφροαμερικανική θρησκευτική οργάνωση Έθνος του Ισλάμ, που τελούσε υπό παρακολούθηση από το FBI τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της υπηρεσίας για τις δραστηριότητες του πυγμάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ