ΚΟΣΜΟΣ

Οι 8 άγνωστες αδελφές διασημοτήτων και οι εκπληκτικές ιστορίες τους

Οι 8 άγνωστες αδελφές διασημοτήτων και οι εκπληκτικές ιστορίες τους
wikimedia

Η ιστορία δεν είναι πάντοτε δίκαιη με τις αδελφές διασημοτήτων. Παραδοσιακά είχαν λιγότερες ευκαιρίες από τους δημοφιλείς συγγενείς τους, ακόμη και ήταν της ίδιας ή και ανώτερης ευφυΐας από εκείνους. Ήταν οι μούσες πίσω από διάσημα έργα, οι ηρωίδες που έστρεψαν την πλάτη τους στην φήμη και γυναίκες σημαντικής εμβέλειας. Πολλά είναι τα ιστορικά στοιχεία που αποδίδουν στα άγνωστα αδέλφια, γνωστών προσωπικοτήτων, τραγική κατάληξη.

Maria Anna Mozart

Ήταν μουσική ιδιοφυία. Παιδί θαύμα, πριν από τον αδελφό της Wolfgang Amadeus, σε ηλικία 12 ετών έπαιζε με απίστευτη ευχέρεια δύσκολα κομμάτια στο πιάνο. Εκπαιδεύτηκε μόνο από τον πατέρας της Leopold, και οι δύο μαζί ανέλαβαν τον Amadeus από την ηλικία των πέντε. Ο αδελφός της έλαβε υψηλή μόρφωση και έκανε περιοδείες χρόνων, παίζοντας μαζί της. Όταν η Maria έκλεισε τα 18 ο πατέρας της διέκοψε την καριέρα της καθώς τα ήθη της εποχής δεν ήθελαν τις γυναίκες να περιοδεύουν. Ο Amadeus δεν σταμάτησε ποτέ να θαυμάζει την ταλαντούχα αδελφή του και σε επιστολή του 1770 την παίνευε για τις συνθέσεις της. Δυστυχώς το έργο της έχει χαθεί και ο κόσμος έχασε την ευκαιρία να της αποδώσει τα εύσημα που αξίζει.

Maria Anna Mozart

(wikipedia)

Rosalie Poe

Πολλές πτυχές της ζωής του Edgar Allan Poe ήταν παράξενες, όμως η ζωή της αδελφής του, Rosalie, μπορεί να περιγραφεί απλά ως τραγική. Έχασαν τους γονείς τους σε νεαρή ηλικία και η νταντά τους, τους μεγάλωσε με τζιν και όπιο. Η μικρή υιοθετήθηκε από την εύπορη κυρία Mackenzie, που βοηθούσε την φτωχή οικογένεια της. Ο Edgar υιοθετήθηκε από την οικογένεια των Allan. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, που της δόθηκαν από μωρό, είχαν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική της ανάπτυξη. Υπέφερε από μελαγχολία και ο αδελφός της δεν της αφιέρωνε καθόλου χρόνο. Κάτι ο θάνατος της θετής της μητέρας, κάτι ο πόλεμος -της στέρησαν οικογένια και πλούτη και η νεαρή Rosalie αναγκάστηκε να ζει στον δρόμο. Ο αδελφός της είχε ήδη πεθάνει. Σταδιακά, απολύτως κατεστραμμένη, η Rosalie άφησε την τελευταία της πνοή σε φιλανθρωπική στέγη.

POE

(listverse)

Αδελφές Wilde

Η Emily κα η Mary ήταν αδελφές του Oscar Wilde. Το αν γνώριζε την ύπαρξη τους ή όχι παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Ήταν εξώγαμες κόρες του πατέρα του, ενός διακεκριμένου χειρούργου, που επιχείρησε με κάθε δυνατό τρόπο να κρατήσει μυστική την ύπαρξη των δύο κοριτσιών, ακόμη και μετά τον θάνατό τους. Το 1871, όταν η Emily ήταν 24 και η Mary 22, ο πατέρας τους τις έστειλε να ζήσουν με κάποιον συγγενή στην Ιρλανδία. Στη διάρκεια ενός χορού, το φόρεμα της Emily έπιασε φωτιά από το τζάκι και όταν η Mary προσπάθησε να την βοηθήσει τυλίχτηκε και το δικό της στις φλόγες. Και οι δύο υπέστησαν εγκαύματα σε όλο τους το σώμα. Η Mary πέθανε μέσα σε λίγες μέρες, σε αντίθεση με την αδελφή της, που υπέφερε επί τρεις εβδομάδες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Χάρις την επιρροή του πατέρα τους ο θάνατός τους έλαβε πολύ μικρή δημοσιότητα.

WILDE

(WikiCommons)

Muriel Earhart

Η αδελφή της θρυλικής πιλότου Amelia Earhart ήταν ακτιβίστρια και συγγραφέας. Η Amelia μπορεί να μπήκε στο πάνθεον των «αθανάτων» λόγω της εξαφάνισής της, αλλά η αδελφή της είχε διαφορετική πορεία. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το έζησε στην Μασαχουσέτη, όπου δίδασκε σε λύκειο. Ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της και βοηθούσε διδάσκοντας και συμμετέχοντας σε επιτροπές και οργανισμούς. Ανακηρύχθηκε πολίτης της χρονιάς το 1979 και έγραψε ποίηση άξια πολλών βραβείων. Ακόμη έγραψε άρθρα, την βιογραφία του συζύγου της και αυτή της αδελφής της. Έζησε μέχρι τα 98 και «έφυγε» ήρεμα στον ύπνο της το 1998.

Muriel Earhart

(earharttruth)

Katharine Wright

Τα αδέλφια Wright είχαν μόνο μια αδελφή, η οποία πέταγε μαζί τους. Γεννημένη το 1874, η Katharine ήταν η μόνη από τα αδέλφια με πτυχίο πανεπιστημίου. Ενώ δούλευε ως δασκάλα είχε αναλάβει και την επιχείρηση των δύο αδελφών της και κατάφερνε να μαγέψει τους επενδυτές με την αξιολάτρευτη φύση της. Ενθάρρυνε τα σχέδια του Orville και του Wilbur, κρατούσε τον τύπο ενημερωμένο – μέχρι το σημείο που έπρεπε – είχε αναλάβει τις χορηγίες, έδιωχνε όλους τους παράξενους και κρατούσε πληροφορημένη την επιστημονική κοινότητα. Όταν ο Orville είχε ατύχημα, που τον άφησε βαριά τραυματισμένο, η αδελφή του τον επανέφερε στην ζωή. Η Γαλλία παρασημοφόρησε και τα τρία αδέλφια με το παράσιμο της Λεγεώνας της Τιμής και η Katharine παραμένει, μέχρι σήμερα, μια από τις λίγες αμερικανίδες που πήραν το βραβείο. Στα πενήντα της παντρεύτηκε ένα παλιό της φίλο, αλλά τρία χρόνια αργότερα, το 1929, έχασε την ζωή της από πνευμονία.

WRIGHT

(wright-brothers)

Ilse Braun

Η Ilse Braun (αριστερά) ήταν ρεσεψιονίστ εβραίου γιατρού όταν η αδελφή της Eva, γνώρισε τον Hilter. Ήταν η μόνη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας που κράτησε αποστάσεις από τους Ναζί. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την δουλειά της για την ασφάλεια της και αντιστάθηκε σθεναρά στις προσπάθειες της αδελφής της να της βρει δουλειά στον προσωπικό γιατρό του Hilter. Έγινε δημοσιογράφος και άφησε την τελευταία της πνοή το 1979, «χτυπημένη» από τον καρκίνο.

ISLE BRAUN

(wikitree)

Paula Hitler

Η Paula ήταν η μόνη αδελφή του Αδόλφου Χίτλερ. Ο πατέρας τους κακοποιούσε σωματικά τον Αδόλφο κι εκείνος με τη σειρά του χτυπούσε την αδελφή του. Μια από τις πιο ζωντανές μνήμες της ήταν όταν ο Χίτλερ την χαστούκισε σε ηλικία οκτώ ετών. Η Paula θεωρούσε την κακοποίηση από τον αδελφό της «καλή για την εκπαίδευσή της». Όλες οι ιστορικές πηγές αναφέρονται στο πρόσωπο της ως το «αθώο θύμα». Όμως, σε αντίθεση με την αδελφή της Braun, η Paula είχε προσχωρήσει στο ναζισμό και είχε αρραβωνιαστεί τον ναζιστή γιατρό Erwin Jekelius, που σκότωσε 4.000 ανθρώπους. Οι ρώσοι συνέλαβαν τον μνηστήρα της πριν καταφέρουν να παντρευτούν και η ίδια αναγκάστηκε να ζει με ψεύτικο όνομα κοντά στο Μπερχτεσγκάντεν. Πέθανε το 1960.

HITLER

(Wikipedia)

Wilhelmina Van Gogh

Με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στον αδελφό της και το κόψιμο του αυτιού του, λίγοι γνώριζαν ότι είχε αδελφή και ιδιαίτερα μια αδελφή που πέρασε δεκαετίες σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Γεννήθηκε το 1862 και ήταν μικρότερη από τον διάσημο αδελφό της. Σε ηλικία τριάντα ετών, η Wilhelmina ξεκίνησε να εργάζεται σε νοσοκομείο. Ήταν μια από τις πρώτες φεμινίστριες και βοήθησε στην συγκέντρωση χρημάτων για το άνοιγμα γραφείου στην Ολλανδία που προσέφερε δουλειά σε γυναίκες. Η ιστορία έχασε τα ίχνη της μέχρι το 1902, όταν και μπήκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα πάσχοντας από άνοια στα 40 της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέρασε ακόμη 40 χρόνια μέσα στο ίδρυμα, καθόταν συνέχεια σε μια καρέκλα και την τάιζαν με το ζόρι. Το τι συνέβη τα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της αποχώρησης της από το νοσοκομείο μέχρι την στιγμή που μπήκε στο ψυχιατρείο δεν θα μαθευτεί ποτέ.

willielmina

(wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ