ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική νίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στην Μιανμάρ

Ιστορική νίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στην Μιανμάρ
REUTERS/Jorge Silva

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Μιανμάρ με το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία

Πολιτικοί αναλυτές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Η Σούου Κίι, κόρη ενός υπερμάχου της ανεξαρτησίας, εξέφρασε την ανησυχία της, την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με παρατυπίες στην ψηφοφορία, για νοθεία και εκφοβισμό.

Πολλοί θυμούνται ακόμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το 1990, την συμμετοχή του κόμματος της. Τότε είχε θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο οι δικτάτορες της χώρας ακύρωσαν τα αποτελέσματα και συνέλαβαν την Σούου Κίι και πολλούς από τους συναδέλφους της.

Η Σούου Κίι πέρασε τις επόμενες δύο δεκαετίες σε κατ’οίκον κράτηση και καθιερώθηκε ως παγκόσμιο σύμβολο δημοκρατίας αλλά και ως η δημοφιλέστερη πολιτικός.

Την Τρίτη, δήλωσε στο BBC ότι δεν περιμένει μια επανάληψη των γεγονότων του 1990.
"Τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει," δήλωσε, περιγράφοντας τους πολίτες ως περισσότερο συνειδητοποιημένους για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Παρ 'όλα αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων Rohingya στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι οποίοι στερούνται ιθαγένειας, αλλά και οι κάτοικοι στις εμπόλεμες ζώνες όπου η εκλογική επιτροπή ακύρωσε τις ψήφους τους.

Myanmar election: Aung San Suu Kyi wins seat as NLD's margins widen

By Ed Payne, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ