ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικός ο Ομπάμα: «Είπα στον Πούτιν κόψε τις διαδικτυακές επιθέσεις»

Αποκαλυπτικός ο Ομπάμα: «Είπα στον Πούτιν κόψε τις διαδικτυακές επιθέσεις»
REUTERS/Jonathan Ernst

Μύδρους εξαπέλυσε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο Μπάρακ Ομπάμα πριν τις γιορτές, κατά της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας το απίστευτο παρασκήνιο ανάμεσα σε εκείνον και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των G20 στην Κίνα. 

Αναφερόμενος στην περίοδο των αμερικανικών εκλογών, ο Ομπάμα σημείωσε πως οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι για τις διαδικτυακές επιθέσεις (χάκινγκ) στα emails που δέχτηκε η Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως είπε, όταν αυτό έγινε ξεκάθαρο, την περίοδο εκείνη δεν απέδωσαν κίνητρα πίσω από αυτή την ενέργεια.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβρη, κατά την συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στην Κίνα του επέστησε την προσοχή για το ζήτημα: «Ένιωσα πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ήταν να του μιλήσω απευθείας και να του πω να το κόψει, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν συνέπειες».

«Έκτοτε δεν είδαμε κάποια άλλη αλλοίωση στην εκλογική διαδικασία, αλλά οι διαρροές από το Wikileaks είχαν ήδη γίνει», σημείωσε και εκτίμησε πως χειρίστηκαν το θέμα με τον σωστό τρόπο. Επιπλέον, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, σε περίπτωση που συνεχίσει να επεμβαίνει. "Μέρος αυτής της αντίδρασης θα γίνει αντιληπτό, αλλά ένα μέρος της δεν θα μαθευτεί από κανέναν", συνέχισε. Όπως εξήγησε, οι Ρώσοι είχαν επιτυχία στις επιθέσεις, επειδή κανείς δεν γνώριζε τι έκαναν.

Μάλιστα, δήλωσε ότι βρίσκει περίεργο ότι όλοι παριστάνουν τους έκπληκτους, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εκλογή της Χίλαρι Κλίντον, αφού το θέμα είχε γίνει εμμονή των τηλεοπτικών μέσων, που το κάλυπταν καθημερινά.

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει απάντηση για το αν η Κλίντον έχασε εξαιτίας αυτού τις εκλογές.

Παράλληλα ο Ομπάμα σημείωσε ειρωνικά ότι αυτοί που τον επέκριναν διότι επιδίωξε καλύτερη σχέση με τη Ρωσία, χαιρέτισαν τη δήλωση του Τραμπ πως η Ουάσινγκτον πρέπει να πάψει να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, πριν προσθέσει ότι ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογύριζε μέσα στον τάφο του αν μάθαινε πως το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει την πολιτική του Πούτιν. Ο Πούτιν, συμπλήρωσε ο Ομπάμα, μπορεί να εξασθενήσει την Αμερική «αν ξεχάσουμε τις αξίες μας».

Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε κριτική στη Ρωσία για τη συμμετοχή της στη σφαγή στη Συρία . «Το συριακό αίμα είναι στα χέρια του Άσαντ και των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να αποστρέψει τα μάτια του από τα τραγικά γεγονότα στη Συρία.

«Το καθεστώς του Άσαντ δεν μπορεί μέσω της σφαγής να έρθει στη νομιμότητα», τόνισε.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι πάντα θα αισθάνεται υπεύθυνος για τις σφαγές παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες και τις αναγκαστικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στη Συρία, παρόλο που όπως είπε, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν επιτυχής. «Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν επιτυχείς, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν η σωστή προσέγγιση, δεδομένου του τι θα μπορούσαμε ρεαλιστικά να κάνουμε», είπε.

Επικοινωνία με Ντόναλντ Τραμπ

Σχετικά με την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα σημείωσε πως μίλησαν πριν από λίγο καιρό και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις με την ομάδα του νεοεκλεγμένου προέδρου.

«Οι συζητήσεις μας ήταν εγκάρδιες. Του έκανα κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα, την ακεραιότητα, τη συνοχή του γραφείου και των διαφόρων δημοκρατικών μας θεσμών. Και με άκουσε. Δεν μπορώ να πω αν θα τις ακολουθήσει. Πάντα θα είμαι διαθέσιμος για εκείνον», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ