ΚΟΣΜΟΣ

Β. Τσούρκιν: Η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στο Χαλέπι θα έπαιρνε εβδομάδες

Β. Τσούρκιν: Η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στο Χαλέπι θα έπαιρνε εβδομάδες

Η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές τις οποίες έλεγχαν μέχρι τώρα αντάρτες θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση, έκρινε την Παρασκευή ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

«Παίρνει εβδομάδες να αναπτυχθούν παρατηρητές», σημείωσε ο Τσούρκιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται να εκπαιδευτούν άνθρωποι που ξέρουν τι κάνουν, τι επιβλέπουν και πώς χρειάζονται να επιβλέπουν αυτό που επιβλέπουν. Το να φαντάζεται κανένας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε δυο-τρεις μέρες δεν είναι ρεαλιστικό», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε αντίθετα ότι η ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. «Μπορεί να υπάρχει μια τάση να περιπλέκονται υπερβολικά τα ζητήματα από αυτούς που δεν θέλουν να γίνει τίποτα--πρέπει να το αποφύγουμε αυτό», είπε η Πάουερ. «Επί του πεδίου, ο ΟΗΕ μας έχει αναφέρει ότι είναι διατεθειμένοι και πρόθυμοι να κάνουν την επιτήρηση, και ότι πιστεύουν ότι η παρουσία τους θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ