ΚΟΣΜΟΣ

Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μετά την φονική έκρηξη έξω από πανεπιστήμιο

Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μετά την φονική έκρηξη έξω από πανεπιστήμιο
REUTERS

Η Τουρκία κλυδωνίζεται στη δίνη της βίας για άλλη μία φορά, καθώς μία εβδομάδα μετά την έκρηξη έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, άλλη μία έκρηξη σήμερα συγκλονίζει τη γείτονα χώρα και προκαλεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή. 

Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε λεωφορείο μπροστά στην είσοδο του πανεπιστημίου του Erciyes, στην Καισάρεια, προκάλεσε πολλά θύματα, αλλά και οργή κάτι που φάνηκε λίγη ώρα μετά, όταν δεκάδες εξαγριωμένοι Τούρκοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κουρδικού κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα και προσπαθώντας να μπουν μέσα.

Η οργή αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες κατά του κουρδικού κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται η Τουρκία να προσπαθήσει να «εξάγει» την εσωτερική της ένταση προς την Ελλάδα, όπως γίνεται συχνά τα τελευταία χρόνια.

Οργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

«Μια ακραία τρομοκρατική οργάνωση είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Τέτοιες επιθέσεις δεν είναι ανεξάρτητες από τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου.

Ο Ερντογάν συχνά χρησιμοποιεί τον όρο «ακραία τρομοκρατική οργάνωση» για να αναφερθεί στο PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

TURKEY

(Πηγή: Reuters)

13 νεκροί από τη σημερινή επίθεση

Η νέα έκρηξη σε λεωφορείο μπροστά στην είσοδο του πανεπιστημίου του Erciyes, στην Καισάρεια είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και 55 να τραυματιστούν.

Την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει και μετέφερε στρατιώτες, εκτός υπηρεσίας, αλλά και πολίτες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, το λεωφορείο εξερράγη ενώ βρισκόταν εν κινήσει πίσω από αυτοκίνητο, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

1

(CNN Turk)

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βεγίσι Καϊνάκ, τόνισε ότι η επίθεση είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες και ότι «μοιάζει πολύ με αυτή στο στάδιο της Μπεσίκτας την περασμένη εβδομάδα».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Θα πολεμήσουμε αυτούς τους δειλούς με εθνική κινητοποίηση», αναφέρει ο υπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιμίρ, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ικόνιο και συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας απαγόρευσε προσωρινά την αναμετάδοση εικόνων και πληροφοριών. Οπότε η ενημέρωση γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο από τα διεθνή Mέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ