ΚΟΣΜΟΣ

Γιγάντια «ποτάμια του ουρανού» απειλούν με καταστροφικές πλημμύρες

Γιγάντια «ποτάμια του ουρανού» απειλούν με καταστροφικές πλημμύρες
Reuters

Γιγαντιαία «ποτάμια του ουρανού», τα οποία θα μεταφέρουν 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού απ' ότι ο Μισσισσιππής, μπορούν να οδηγήσουν στην ουσιαστική εξάλειψη του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο κόσμος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ποσοστό 97% με 100% ένα συγκεκριμένο είδος στρειδιών (Olympia oysters) στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο αφανίστηκε το 2011, όταν η περιοχή επλήγη από τις δραματικές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από τα «ποτάμια της ατμόσφαιρας».

Αυτά τα «ποτάμια» σχετίζονται επίσης με τις δέκα μεγαλύτερες πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από το 1970 κι έπειτα.

Η εν λόγω έρευνα εξέτασε πρώτα τις βιολογικές συνέπειες που θα προκύψουν όταν το νερό από τα «ποτάμια της ατμόσφαιρας» καλύψει ορισμένες περιοχές.

Ο ερευνητής Brian Cheng του University of California είπε: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα παράκτια οικοσυστήματα».

«Τα στρείδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Αυτό που συνέβη με το συγκεκριμένο είδος είναι μόνο μία ένδειξη του τι θα μπορούσε να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία ίσως να αποτελούσε εμπόδιο για την αποκατάσταση της παρουσίας του συγκεκριμένου στρειδιού στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο».

Τα στρείδια ευδοκιμούσαν στο πάρκο China Camp State πριν τα σαρώσουν οι βροχές. Υπήρχαν περίπου 3.000 από αυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ