ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου για τους αμάχους

Χαλέπι: Ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου για τους αμάχους
REUTERS/Omar Sanadiki

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών στο Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν στην πόλη.

Το σχέδιο επίσης «τονίζει πως η απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση και σε τελικούς προορισμούς της επιλογής των αμάχων και θα πρέπει να παρέχεται προστασία σε όλους τους πολίτες που επιλέγουν ή έχουν εξαναγκαστεί να αποχωρήσουν και σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10:00 (τοπική ώρα) – 13:00 (ώρα Ελλάδας).

2

(Πηγή:REUTERS/ Omar Sanadiki)

Η απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές που έλεγχαν μέχρι πρόσφατα αντάρτες στο Χαλέπι, σταμάτησε την Παρασκευή έπειτα από απαιτήσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων για παράλληλη απομάκρυνση πληθυσμών από δύο σιιτικά χωριά που βρίσκονται υπό πολιορκία από αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στην ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου. Πριν την διαβίβαση του εγγράφου στα μέλη του ΣΑ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει:

Αν πρόκειται για ένα λογικό σχέδιο και το δούμε γραπτώς διατυπωμένο, γιατί να μην το συζητήσουμε;.

Πρόσθεσε όμως ότι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι και εκπαίδευση.

Το προσχέδιο ψηφίσματος απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Μπαν Κι Μουν να «μετακινήσει προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ που βρίσκεται ήδη επί του πεδίου ώστε να επιβλέψει επαρκώς, ουδέτερα και άμεσα την διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές του Χαλεπιού που τελούν υπό πολιορκία και την προστασία αμάχων εντός της πόλης».

3

(Πηγή:REUTERS/Omar Sanadiki)

Επίσης, να στείλει επιπλέον προσωπικό, αν κριθεί αναγκαίο, και απαιτεί απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του πολέμου να παρέχουν στους διεθνείς παρατηρητές ασφαλής, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Καλεί τον Γ.Γ. να ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ για την εφαρμογή του ψηφίσματος εντός πέντε ημερών από την υιοθέτηση του.

Καθυστερεί η εκκένωση εξαιτίας του Ιράν

Την ίδια ώρα το Ιράν και οι παραστρατιωτικές του ομάδες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, καθυστερούν την εφαρμογή της συμφωνίας για την εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Χαλεπίου, υποστηρίζει η οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ.

Ο εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης Αχράρ Αλ Σαμ, που συμμετέχει στις συνομιλίες που διεξάγονται, δήλωσε πως το Ιράν και οι παραστρατιωτικές του ομάδες, καθυστερούν την εφαρμογή της συμφωνίας εκκένωσης του Χαλεπίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση δύο σιιτικών χωριών προς τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αποτύχει στον περιορισμό της δράσης των παραστρατιωτικών που ελέγχονται από το Ιράν, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκένωση του Χαλεπίου, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία ειρήνευσης για την εκκένωση των ανατολικών περιοχών της αναφερόμενης πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ