ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νομοσχέδιο καταργεί τον γαμήλιο όρκο της πίστης

Ιταλία: Νομοσχέδιο καταργεί τον γαμήλιο όρκο της πίστης

Άπιστοι με τις «ευλογίες του κράτους» μπορούν να είναι οι παντρεμένοι στην Ιταλία, αν περάσει νομοσχέδιο που είναι υπό εξέταση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο σχεδιάζει να βγάλει την λέξη «πιστός» από τα συμβόλαια γάμου που υπογράφουν τα ζευγάρια της χώρας.

Η υπόσχεση του να είσαι πιστός απέναντι στον/στην σύζυγό σου είναι «μια ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη πολιτισμική κληρονομιά για τον γάμο και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συζύγων», αναφέρουν οι γερουσιαστές που έχουν ήδη υπογράψει το νομοσχέδιο.

Βάση του είναι μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας, που επεσήμανε πως οι δικαστές δεν μπορούν νομικά να θέσουν ως αίτια διαζυγίου «απλά την αδυναμία τήρησης του καθήκοντος της πίστης».

Ο αιτών του διαζυγίου πρέπει να αποδείξει πως η μοιχεία οδήγησε σε μια αδιόρθωτη καταστροφή στον γάμο.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στην Γερουσία πέρυσι, έχει περάσει στην Δικαστική Επιτροπή, και αναφέρει ότι υπάρχει ένα στοιχείο σεξισμού στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Αρχικά υπήρξε υπόδειξη για το πόσο πιστή είναι μια γυναίκα μέσα στον γάμο, για να καθοριστεί η πατρότητα του παιδιού της.

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό, μόνο η πιστότητα της γυναίκας ήταν αρκετή για να εγγυηθεί η πατρότητα των παιδιών», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Οι Γερουσιαστές τονίζουν πως η πίστη δεν πρέπει να ορίζεται μόνο με σεξουαλικούς όρους, αλλά και όρους «εμπιστοσύνης και σεβασμού. Μάλιστα για να αποδειχθεί το πόσο σημαντική αξία είναι, δεν πρέπει να επιβάλλεται με νόμο από το κράτος.

Προς ενημέρωση πάντως δημοσκόπηση του 2013 έδειξε πως το 55% των αντρών και μια στις τρεις γυναίκες στην Ιταλία παραδέχθηκαν ότι είχαν απατήσει τους συντρόφους τους, κάνοντας τους ένας από τους πιο πιθανούς άπιστους στην Ευρώπη. Ήταν ελάχιστα πάνω από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς, που είχαν ποσοστά 42% και 46% αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ