ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία θα δανειστεί έως 20 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες

Η Ιταλία θα δανειστεί έως 20 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες
REUTERS/Tony Gentile

Η ιταλική κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να δανειστεί έως 20 δισεκ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει τον εύθραυστο τραπεζικό κλάδο και πιθανώς για να διασώσει την Monte dei Paschi di Siena.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας χρειάζεται να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 5 δισεκ. ευρώ ως τα τέλη του μήνα. Εάν δεν διασωθεί με τη στήριξη των ιδιωτών, τότε η κρατική διάσωσή της ίσως προχωρήσει ακόμα και αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το BBC.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, του οποίου η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από μία εβδομάδα, βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν ζημίες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για τη διάσωση των τραπεζών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση «προληπτικό μέτρο», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να λάβουμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις. Ελπίζω όλα τα πολιτικά κινήματα στο κοινοβούλιο να μοιραστούν αυτήν την ευθύνη».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν τόνισε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η επάρκεια ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και να στηριχθούν άλλες προβληματικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ