ΚΟΣΜΟΣ

Επιβεβαίωση στο CNNi: Πρόσφυγας από το Πακιστάν ο ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο

Επιβεβαίωση στο CNNi: Πρόσφυγας από το Πακιστάν ο ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών αρχών και θεωρείται υπεύθυνος για την τραγική επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, κατά την οποία 12 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και 50 ακόμα τραυματίστηκαν, είναι Πακιστανός πρόσφυγας, δήλωσαν στο CNNi δύο αξιωματούχοι της γερμανικής μυστικής αστυνομίας.

Την υπηκοότητα του φερόμενου ως δράστη επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ντε Μεζιέρ σημείωσε πως το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο συνεπιβάτης του φορτηγού δεν έχει ακόμα βρεθεί.

"Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", σημείωσε, επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη χώρα δεν θα πρέπει να κλείσουν εξαιτίας του συμβάντος.

Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη έκθεση της αστυνομίας, αναφέρει ότι ο ύποπτος ως δράστης της επίθεσης είχε προσωρινή άδεια παραμονής από τον Ιούνιο 2016.

Την ίδια στιγμή, ο συλληφθείς αρνείται κάθε ανάμειξη, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

Ντυμένη στα μαύρα η Μέρκελ

«Υποθέτουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της για την τραγική επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, κατά την οποία 12 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και 50 ακόμα τραυματίστηκαν.

Η κ. Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα, δήλωσε συντετριμμένη από το συμβάν και πρόσθεσε πως εξετάζεται εάν ο δράστης ήταν πρόσφυγας ο οποίος είχε αιτηθεί ασύλου στη χώρα.

ΜΕΡΚΕΛ

(REUTERS/Hannibal Hanschke)

"Θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για εμάς εάν επιβεβαιωθεί ότι ο άνθρωπος που προέβη σε αυτή την ενέργεια, ήταν κάποιος ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο και προστασία στη Γερμανία", σημείωσε.

Όπως είπε, πολλοί τραυματίες παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. "Αυτή η ανείπωτη πράξη θα τιμωρηθεί αυστηρά όπως επιβάλλει ο νόμος", τόνισε.

"Ολόκληρη η χώρα είναι ενωμένη στο πένθος", τόνισε, επεσήμανε, ωστόσο, ότι "Δεν θέλουμε να ζούμε με τον φόβο του κακού να μας παραλύει". Η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφτεί το σημείο του τραγικού συμβάντος εντος της ημέρας, ενώ θα συγκληθεί σύσκεψη των ομοσπονδιακών Αρχών, προκειμένου να εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι λεπτομέρειες της επίθεσης.

Η Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Τόμας Ντε Μεζιέρ, τον πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ και τον δήμαρχο του Βερολίνου Μίκαελ Μόυλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία μίλησαν για την επίθεση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφαν Ζάιμπερτ, ο Αμερικανός πρόεδρος την ενημέρωσε ότι η Γερμανία θα έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα παγκόσμιου σοκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ