ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα και οι Aρχές στην Αυστρία μετά τις επιθέσεις

Σε αυξημένη ετοιμότητα και οι Aρχές στην Αυστρία μετά τις επιθέσεις
REUTERS/Neil Hall

Σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου τίθενται οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αυστρία, λόγο της επίθεσης στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, κατά την οποία 12 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και 50 ακόμα τραυματίστηκαν.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους. Ο ίδιος, δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει φήμες ότι ο συλληφθείς ύποπτος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης είχε φθάσει στη Γερμανία μέσω Αυστρίας, καθώς, όπως σημείωσε, ο άνδρας εμφανίζονταν με διάφορες ταυτότητες και η υπόθεση θα μπορεί να διαλευκανθεί μόνον εάν ληφθούν τα βιομετρικά στοιχεία του από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, οι μονάδες επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα "Κόμπρα" και η αστυνομία του αεροδρομίου τίθενται έως τις 9 Ιανουαρίου σε "ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού", ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων να επεξεργασθούν εκ νέου τους σχεδιασμούς ασφάλειας για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισήμανε πως, σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Αυστρία δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε σε άλλους διαύλους.

Όπως παρατήρησε, δεν μπορούν να αποφευχθούν σε όλες τις περιπτώσεις επιθέσεις από δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται από μόνοι τους, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να περνά στους ανθρώπους την ιδέα ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.

Κατά την άποψή του, μία ματαίωση των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων ή η αποφυγή επισκέψεων σε χριστουγεννιάτικες αγορές, θα ήταν μία λανθασμένη αντίδραση καθώς, όπως ανέφερε, "εάν μία δημοκρατική κοινωνία γονατίζει μπροστά στην τρομοκρατία, αυτό είναι ένα λάθος μήνυμα".

Διαβάστε επίσης:

Πρόσφυγας από το Πακιστάν ο ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ