ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη μέρα του Χειμώνα: Το Doodle της Google για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Πρώτη μέρα του Χειμώνα: Το Doodle της Google για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Η 21η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα, καθώς είναι η μέρα κατά την οποία ξεκινά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και η Google αποφάσισε να τιμήσει αυτή την ιδιαίτερη ημέρα με ένα ξεχωριστό Doodle.

Τυπικά, η έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά στις 12:44 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, καθώς τότε ο Ήλιος θα φθάσει στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού (θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο).

Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο το θερινό και τον Δεκέμβριο το χειμερινό και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις εποχές του έτους.

Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από το Ήλιος και το στέκομαι (στάση), καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι), είτε η μικρότερη (το χειμώνα) μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης, με μόνη εξαίρεση όσες βρίσκονται στους Τροπικούς. Κι ενώ στο βόρειο ημισφαίριο υποδεχόμαστε τον χειμώνα,στο νότιο ξεκινά το καλοκαίριμε τη διάρκεια της μέρας να είναι αντίστοιχα στο αποκορύφωμά της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια μέρα, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α του μηνός.

Πάντως η πρώτη μέρα του χειμώνα φέτος, βρίσκει την Ελλάδα σε χειμωνιάτικο σκηνικό, με τσουχτερό κρύο και παγετό, που στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ