ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Πιλότος και εταιρεία «ένοχοι» για την αεροπορική τραγωδία

Βολιβία: Πιλότος και εταιρεία «ένοχοι» για την αεροπορική τραγωδία
REUTERS/Fredy Builes

Στο συμπέρασμα ότι η αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Βολιβία, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, κατέληξαν οι αρμόδιες αρχές που πραγματοποιούν έρευνες για τα αίτια της συντριβής της πτήσης LaMia 2933, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 71 εκ των επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και πολλοί ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης Τσαπεκοένσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Μίλτον Κλάρος, υπουργός Δημοσίων έργων της Βολιβίας, «έπειτα από έρευνες συμπεράναμε οριστικά ότι ο πιλότος του αεροσκάφους και η εταιρεία LaMia ευθύνονται για την συντριβή».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες εναντίον της αεροπορικής εταιρείας, αλλά και κατά κυβερνητικών υπαλλήλων για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος.

Από τις έρευνες, που παραμένουν σε εξέλιξη, προέκυψε ότι η αεροπορική εταιρεία, της οποίας την άδεια ήρε η Βολιβία λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, παραβίασε όλους τους διεθνείς κανονισμούς για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα.

Να σημειωθεί πως ήδη έχουν συλληφθεί και κρατούνται μέχρι να γίνει η δίκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκουστάβο Βάργκας Γκαμπόα και ο γιος του Γκουστάβο Βάργκα Βιλιέγκας, οι οποίοι από την πλευρά τους αρνούνται ότι έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία.

Συνιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν και ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, Μιγκουέλ Κουϊρόγκα, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Μάλιστα, ο Κουϊρόγκα, είχε προειδοποιήσει για πλήρη ηλεκτρική δυσλειτουργία και έλλειψη καυσίμων αποδεικνύεται από ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε στον Τύπο, όμως παρ’ όλα αυτά ,ουδέποτε εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος, είχε ναυλωθεί από τη βολιβιανή αεροπορική εταιρεία LaMia, και ενώ πετούσε από την Σάντα Κρουζ της Βολιβίας με προορισμό την πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, προσέκρουσε στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στο Μεντεγίν, καθώς ως φαίνεται είχε μείνει χωρίς καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ