ΚΟΣΜΟΣ

Ινδός έχει υιοθετήσει... 735 σκυλιά (pics)

Ινδός έχει υιοθετήσει... 735 σκυλιά (pics)
Facebook/Rakesh Shukla

Είναι γνωστός σε όλη την Ινδία ως «ο πατέρας των σκύλων» και έχει υιοθετήσει 735 σκυλάκια, που κανένας δεν ήθελε. Ο 45χρονος Rakesh Shukla είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και διοικεί ένα από τα πιο εξελιγμένα κέντρα διάσωσης σκύλων στον κόσμο.

Πριν από δέκα χρόνια ο κ. Shukla είχε όλα όσα επιθυμεί κάποιος. Χρήματα, ακριβά αυτοκίνητα, ταξίδια στον κόσμο, αλλά και πάλι δεν αισθανόταν ευτυχισμένος. Το 2009 βρήκε ένα Golden Retriever, την Kavya, και τα πάντα άλλαξαν, βρήκε νόημα στην ύπαρξη του.

«Όταν πήγαμε στο σπίτι κρύφτηκε σε μια γωνία. Την πλησίασα, ήταν φοβισμένη, αλλά έβλεπα ότι ήθελε να με εμπιστευτεί», θυμάται ο 45χρονος. Κάτι μαγικό συνέβη όταν ο Rakesh συνάντησε την Kavya και τρεις μήνες αργότερα πήρε και δεύτερο σκυλάκι, που βρήκε στον δρόμο. Τις επόμενες εβδομάδες κάθε φορά που έβρισκε κάποιο αδέσποτο το έπαιρνε μαζί του στο σπίτι.

Το 2011 ίδρυσε το Voice of Stray Dogs (VoSD), ένα οργανισμό διάσωσης σκύλων στο Bangalore. Σήμερα είναι το πιο μεγάλο καταφύγιο, που έχει την βάση του εντός πόλης. «Το VoSD είναι μια ιδιωτική υποδομή που άνοιξα στην πόλη για να σώσω σκυλιά. Τα σκυλιά είναι η αγάπη μου», λέει ο ίδιος μέσω του Facebook.

skylia3

(Facebook/Rakesh Shukla)

Για να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερα σκυλιά ο κύριος Shukla αγόρασε μια μεγάλη έκταση, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε παράδεισο. Τα περισσότερα σκυλιά είναι μεγάλα σε ηλικία ή άρρωστα, ενώ τα υπόλοιπα απλά δεν τα θέλει κανείς. Ο αριθμός 735 μπορεί να μην ισχύει πια, καθώς τόσα ήταν τα σκυλιά στην τελευταία μέτρηση.

«Είμαι η τελευταία στάση για αυτά τα σκυλιά. Δεν είναι πια χαριτωμένα. Πολλά είναι άρρωστα και ανεπιθύμητα».

Το καταφύγιο έχει δέκα άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων εκπαιδευμένους βοηθούς κτηνιάτρων για να ταΐζουν και να φροντίζουν τα ζώα. Τους δίνουν 200 κιλά κοτόπουλο και 200 κιλά ρύζι κάθε μέρα και πολλά λαμβάνουν ιατρική αγωγή. Το καθημερινό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 650 και 750 δολαρίων, 95% εκ των οποίων παρέχει ο ίδιος ο Rakesh Shukla.

skylia1

(Facebook/Rakesh Shukla)

Το 2015 ο ιδιοκτήτης υπολόγισε πως τα τελευταία τρία χρόνια ξόδεψε περισσότερο από ένα εκατομμύριο για να χρηματοδοτήσει το καταφύγιο. Πλέον, όποιος θέλει να πάρει έναν σκύλο από το κέντρο πρέπει να δώσει 37 δολάρια. «Έτσι ξέρουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι εννοούν αυτά που θέλουν να κάνουν», εξηγεί ο ίδιος.

Πολλοί βλέπουν τον κ. Shukla σαν ήρωα, αλλά υπάρχουν και διαφωνούντες. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει σαμποτάζ από αυτοαποκαλούμενους ακτιβιστές, καταγγελίες για δημόσια αναταραχή λόγω του μεγάλου αριθμού των σκύλων, αλλά και αιτήσεις να κλείσει το καταφύγιο του.

skylia

(Facebook/Rakesh Shukla)

«Έχω κάνει μια συμφωνία με τα σκυλιά μου. Θα χωρίσουμε μόνο όταν κάποιος πεθάνει», λέει απαντώντας ο κ. Shukla.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ