ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βερολίνο: Τα αποτυπώματα του Τυνήσιου βρέθηκαν στο φορτηγό

Επίθεση Βερολίνο: Τα αποτυπώματα του Τυνήσιου βρέθηκαν στο φορτηγό
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ανίς Άμρι, του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Την είδηση αναμεταδίδει το Reuters, επισημαίνοντας πως τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν την πηγή τους.

Πολλές πληροφορίες πάντως έχουν γίνει γνωστές για την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης. Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ανίς Άμρι από το 2011 μέχρι το 2015 εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Σικελία.

Ο Τυνήσιος είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού της Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο της Σικελίας. Όταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών.

MARO

ΠΗΓΗ: REUTERS/BKA/

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times η είδηση για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης σήμανε συναγερμό και στην Ουάσινγκτον καθώς ο Τυνήσιος καταζητούμενος ήταν γνωστός και στις αμερικανικές αρχές.

Όπως εξηγούν οι NYT επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ανίς Αμρί ήταν γνωστός στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Τυνήσιος είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά μέσω Telegram με το Ισλαμικό Κράτος, τόνισαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην εφημερίδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Όπως αποκάλυψε επίσης, οι ΗΠΑ είχαν βάλει τον Τυνήσιο σε λίστα απαγόρευσης πτήσεων προς την χώρα.

Εξάλλου, ο 24χρονος Τυνήσιος, η ταυτότητα του οποίου βρέθηκε κάτω από το κάθισμα του φορτηγού με το οποίο έκανε την επίθεση, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο στη Γερμανία για «μη επαρκή έγγραφα» ωστόσο είχε αφεθεί λίγο αργότερα ελεύθερος. Την αποκάλυψη αυτή έκανε γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο CNNi.

Μετά την παραπομπή του σε δίκη, ωστόσο, ο Ανίς Άμρι εξαφανίστηκε. Εκτός αυτών, θεωρείται "επικίνδυνος" γιατί έχει διασυνδέσεις "με ένα μεγάλο σαλαφιστικό δίκτυο", και ήταν σε επαφή ή και μαθητής του ιδεολόγου του ισλαμισμού γνωστού ως Αμπού Ουαλάα, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είχε επαφές με ισλαμιστές. Όπως είπε:

«Η δικαστική αστυνομία είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους. Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016».

Ο ίδιος ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους. Επιπλέον επιβεβαιώθηκε ότι ο άνδρας χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα και ταυτότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ