ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο μακελάρης του Βερολίνου μετά από συμπλοκή στην Ιταλία

Νεκρός ο μακελάρης του Βερολίνου μετά από συμπλοκή στην Ιταλία
Twitter

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές ο Ανίς Αμρί ταυτοποιήθηκε και είναι ο νεκρός άνδρας που έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο Μιλάνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αναμένεται να παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση, ενώ την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται σήμερα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τυνησίας και ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται και το ζήτημα της απέλασης των αιτούντων άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, σταμάτησαν έναν άνδρα σε τυχαίο έλεγχο στην πλατεία Πρωτομαγιάς γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο άνδρας αστραπιαία τράβηξε όπλο και πυροβόλησε τον αστυνομικό που καθόταν στο τιμόνι του περιπολικού. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν τον άνδρα.

Υπάρχουν εξαιρετικά βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για τρομοκράτη, χωρίς να αποκλείεται να πρόκειται για τον δράστη του μακελειού στο Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άγνωστος άνδρας την ώρα που πυροβόλησε στους αστυνομικούς φώναξε "Αλλάχ Ακμπάρ".

Οι δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας ερευνούν τις ενδεχόμενες επαφές του άγνωστου άνδρα με ισλαμιστικούς πυρήνες. Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από τη Γαλλία και βάσει αυτού εκτιμάται ότι μόλις είχε φτάσει στην Ιταλία.

Την ώρα που οι αστυνομικού δέχτηκαν τα πυρά του αγνώστου, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στον ώμο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Monza και σύμφωνα με τους γιατρούς, η υγεία του δεν κινδυνεύει.

Ποιος ήταν ο Ανίς Αμρί

Ο Ανίς Αμρί, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο Βερολίνο, είχε έρθει σε επαφή με μέλη του Ισλαμικού κράτους μέσω του Telegram και πιθανόν είχε στρατολογηθεί από τον ιδεολόγο του ισλαμισμού γνωστό και ως Αμπού Ουαλάα. Επιπλέον, ήταν γνωστός και στις υπηρεσίες των ΗΠΑ καθώς φαίνεται πως είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στην Ιταλία είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015. Και αυτό επειδή πυρπόλησε ένα σχολείο, όπως έχει γίνει γνωστό από τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος μάλιστα, κατά την διάρκεια της ποινής του είχε απειλήσει χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι». Αιτία της απειλητικής συμπεριφοράς η άρνηση του χριστιανού να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.

Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στην Κατάνη έπειτα πέρασε από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της Σικελίας, μέχρι τη μεταγωγή του στο Παλέρμο. Καθώς προκαλούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του στην φυλακή, δεν υπήρξε καμία μείωση της ποινής του.

Αποφυλακίστηκε το 2015 κι εστάλη στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Απέλασης στην Καλτανισέτα, στην κεντρική Σικελία. Εκεί εκδόθηκε εντολή απέλασής του. Στη συνέχεια, έφυγε για τη Γερμανία, όπου είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο. Η αίτησή του όμως είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ