ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ:Απόφαση για τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη

ΟΗΕ:Απόφαση για τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη
REUTERS / ANDREW KELLY

«Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου», την ημέρα δηλαδή που θα αναλάβει επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, έπειτα από την αποχή της χώρας του στην ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της υιοθέτησης σχεδίου απόφασης που απαιτεί τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι -μουν καλωσόρισε το ψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΕ, Στεφάν Ντουρατζίτς, καλώντας παράλληλα σε επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Με την αποχή των ΗΠΑ, το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ στο 15μελες ΣΑ.

«Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως η χώρα του αναμένει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να ανατρέψει τις επιπτώσεις του ψηφίσματος.

«Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο εναντίον του ψήφισμα και δεν θα τηρήσει τους όρους του», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε με ανακοίνωση του τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προωθήσουν τις προοπτικές για την επίλυση των διαφορών τους. Όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με κάθε πτυχή του ψηφίσματος, αλλά το σχέδιο των ΗΕ «ορθώς καταδικάζει τη βία, την πρόκληση και την εποικιστική δραστηριότητα και καλεί και τις δύο πλευρές να προβούν σε εποικοδομητικά βήματα ώστε να αντιστραφούν οι υπάρχουσες τάσεις και να προωθήσουν τις προοπτικές για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στα δύο κράτη».

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απέχει από την ψηφοφορία, με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Μπεν Ρόουντς να απορρίπτει την κριτική του Τραμπ για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 20 Ιανουαρίου.

Για ημέρα νίκης έκανε λόγο ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ