ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αποδέχθηκαν τη νέα κατάπαυση πυρός

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αποδέχθηκαν τη νέα κατάπαυση πυρός
TWITTER

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν ότι αποδέχονται τη νέα εκεχειρία που πρότεινε η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν το Κίεβο, η Μόσχα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξέδωσαν την Παρασκευή οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ομάδα, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη στο Μινσκ, κάλεσε να τεθεί σε εφαρμογή η ανακωχή από τα μεσάνυχτα σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενόψει των γιορτών του τέλους της χρονιάς.

«Μια εκεχειρία επ' αόριστον θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα», επιβεβαίωσε χθες ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται ενημερωτική ιστοσελίδα των αυτονομιστών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αλεξάντρ Μοτιουζάνιουκ είχε ανακοινώσει ήδη από την Πέμπτη τη συμφωνία των ένοπλων δυνάμεων όσον αφορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της πρότασης από τους αυτονομιστές και την ελπίδα η ανακωχή να προσλάβει «διαρκή» χαρακτήρα.

Τόνισε πως αναμένει ότι «χάρη σε αυτά τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν την παραμονή των γιορτών του νέου έτους και των Χριστουγέννων, η κατάπαυση του πυρός θα αποκτήσει έναν διαρκή χαρακτήρα».

Τα ορθόδοξα Χριστούγεννα εορτάζονται την 7η Ιανουαρίου στις χώρες της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

Την Πέμπτη, ο ΟΑΣΕ προειδοποίησε εναντίον της «κλιμάκωσης της βίας» στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την αύξηση των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αντάρτες τις τελευταίες ημέρες και τον τριπλασιασμό, σύμφωνα με τους παρατηρητές του, της χρήσης βαρέων όπλων από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια η σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με το Κίεβο και τη Δύση, υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Παρά τις επανειλημμένες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, καταγράφονται πολύ συχνά εχθροπραξίες κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Η πιο πρόσφατη ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και γενικά τηρήθηκε μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Χουγκ κάλεσε την Πέμπτη να αποφευχθεί η «κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία.

Μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός που καταγράφηκε από την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία «αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», σημείωσε ο Χουγκ.

Κατά τον ίδιο, η χρήση βαρέων όπλων παρότι είναι απαγορευμένη από τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ που συνήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2015 τριπλασιάστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ