ΚΟΣΜΟΣ

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Να μην κλείσουν τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Να μην κλείσουν τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες
Vincent Kessler/REUTERS

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες μετά και την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο, που έχει «φουντώσει» τις φωνές όσων θέλουν το αντίθετο.

Ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe, τόνισε ότι οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία πρέπει να μπορούν να βρίσκουν προστασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι λάθος να θεωρείται πως όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται καλύτερη «διασυνοριακή συνεργασία» για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ έρχονται μετά από tweet του ηγέτη του ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος τόνισε πως:

«Ελεύθερη κίνηση των καλών ανθρώπων σημαίνει επίσης ελεύθερη κίνηση των κακών ανθρώπων. Να αναμένετε ότι η (συμφωνία) Σένγκεν θα κυριαρχήσει στον διάλογο που θα γίνει στην ΕΕ το επόμενο έτος».

Σε δεύτερη ανάρτηση του ανέφερε πως ο Χώρος Σένγκεν πιθανόν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ειδικά εάν ο ύποπτος που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι πράγματι ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας της Δευτέρας, καθώς αυτό θα σημαίνει πως κατάφερε να ταξιδέψει ανεμπόδιστα μέσω Γαλλίας ως την Ιταλία μετά την επίθεση.

Ο βασικός ύποπτος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο, ο 24χρονος Ανίς Αμρί, πέρασε από τη Λιόν μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Παρ-Ντιέ από όπου πήρε τρένο για το Σαμπερί την Πέμπτη κι από εκεί άλλο τρένο για το Μιλάνο μέσω Τορίνου.

Εντοπίστηκε από τις αρχές της Ιταλίας και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του Βερολίνου δηλώνει πίστη στον Μπαγκντάντι (vid)

Βερολίνο: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ