ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βερολίνο: Μόνος του φαίνεται πως έδρασε ο Ανίς Αμρί

Επίθεση Βερολίνο: Μόνος του φαίνεται πως έδρασε ο Ανίς Αμρί
EPA/ANSA/DANIELE BENNATI

Ενδεχόμενες διασυνδέσεις του Ανίς Άμρι στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία αναζητούν οι αστυνομικές αρχές, στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν αν ο 24χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος ή ήταν μέλος ομάδας που σχεδίασε την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα.

Έρευνες διεξάγονται και στην πατρίδα του την Τυνησία, όπου οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών, μεταξύ των οποίων κι ένας ανιψιός του ύποπτου ως δράστη της φονικής επίθεσης στο Βερολίνο, την ώρα που η μητέρα του ζητά απαντήσεις για τον θάνατο του γιου της, τονίζοντας πως δεν ήταν τρομοκράτης.

Πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον έδρασε μόνος. Όπως αποκάλυψε στο CNNi ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας, ο Άμρι είχε πάνω του περίπου 1.000 ευρώ, ενώ τα προσωπικά αντικείμενα που είχε μαζί του, είχαν πακεταριστεί βιαστικά. Ο 24χρονος Τυνήσιος φορούσε τρία παντελόνια, το ένα πάνω από το άλλο, δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο ή ταυτότητα, παρά μόνο μία οδοντόβουρτσα και αφρό ξυρίσματος.

Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος της Ευρώπης από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, κατάφερε να περάσει απαρατήρητος σε όλο το ταξίδι του από την Γερμανία ως την περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι του Μιλάνο, αν και τον έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Τορίνο και του Μιλάνο τη στιγμή της επιβίβασης και αποβίβασής του στα τρένα.

Ο Άμρι έπεσε νεκρός καθώς οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του μόλις εκείνος τράβηξε όπλο και πυροβόλησε, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο και ζήτησαν να δουν τα χαρτιά του.

17433414

Πηγή: EPA/ANSA/DANIELE BENNATI

Οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους προκειμένου να εξακριβώσουν αν ο Άμρι έδρασε μόνος ή αν ήταν μέλος μιας ομάδας τρομοκρατών. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Amaq, φαίνεται ο Αμρί να δηλώνει την πίστη του στον ηγέτη του ισλαμικού κράτους, εκτοξεύοντας απειλές περί «σφαγής των «Σταυροφόρων» -όπως αποκαλεί τους δυτικούς- από οπαδούς του Ισλαμικού κράτους σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς εναντίον μουσουλμάνων.

Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην επίθεση του Βερολίνου, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 48, ενώ δεν είναι και ξεκάθαρο το πότε βιντεοσκοπήθηκε η συγκεκριμένη απειλή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι για το περιστατικό, ο άνδρας που έπεσε νεκρός στη συμπλοκή ήταν ο Άμρι χωρίς καμιά αμφιβολία. Ο Τυνήσιος είχε ζήσει στο παρελθόν στην Ιταλία, όπως έγινε γνωστό, και εντοπίστηκε τυχαία από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν την άφιξή του στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο Άμρι πέρασε στην Ιταλία με τρένο, από τη γαλλική επαρχία της Σαβοΐας, αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τις γαλλικές αρχές. Σε περίπτωση πάντως που η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ο Άμρι έφτασε στο Μιλάνο περνώντας ανενόχλητος από τα σύνορα τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκών κρατών, μετά τη διαφυγή του από το Βερολίνο, κάτι που έσπευσε να σχολιάζει η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας καταστροφή για την ασφάλεια την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έρευνες για τον Τυνήσιο συνεχίζονται τόσο στη Γαλλία και την Ιταλία, όσο και στη Γερμανία, όπου οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν και ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει στην Ιταλία.

Ο Αμρί ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους ισλαμιστές στην πατρίδα του την Τυνησία, ακόμη και πριν την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ενώ τον Μάρτιο ήταν ένας από τους 549 πιο επικίνδυνους ανθρώπους σχετικής λίστας των γερμανικών αρχών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο CNNi εκπροσώπου της ιταλικής αστυνομίας, ο Αμρί είχε ξαναβρεθεί στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2011, ισχυριζόμενος ότι είναι 17 ετών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών στη φυλακή, κατηγορούμενος για εμπρησμό σε σχολείο, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας ο πατέρας του, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιταλικής αστυνομίας η φυλάκισή του έγινε έπειτα από επίθεση και εμπρησμό σε καταυλισμό προσφύγων στα τέλη του 2011 και αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2015.

Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την απέλασή του, όμως οι αρχές της Τυνησίας δεν έκαναν δεκτό το αίτημα, λόγω έλλειψης στοιχείων, κι έτσι χάθηκαν τα ίχνη του όταν οι ιταλοί αξιωματούχοι του ζήτησαν να φύγει από τη χώρα.

Εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν τρομοκράτης, αλλά μικροεγκληματίας λέει στο CNNi, ο ίδιος ιταλός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο ο Άμρι έφθασε στην Ιταλία με το κύμα προσφύγων που προκάλεσε η Αραβική Άνοιξη, ενώ έφυγε για τη Γερμανία πριν από ένα χρόνο τουλάχιστον.

Οι αρχές έφθασαν στον Άμρι, έπειτα από τον εντοπισμό των δακτυλικών αποτυπωμάτων του στην καμπίνα της νταλίκας την οποία χρησιμοποίησε για να σκορπίσει τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα, με τις έρευνες να επικεντρώνονται τώρα στο αν το όπλο με το οποίο επιτέθηκε στους ιταλούς αστυνομικούς την Παρασκευή, είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Πολωνού οδηγού της νταλίκας.

Σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών αρχών, ο Άμρι είχε δεσμούς με ένα παρακλάδι του ISIS στη Γερμανία και είχε και στο παρελθόν εκφράσει την επιθυμία του να εξαπολύσει επίθεση στη συγκεκριμένη χώρα.

17433418

Πηγή: EPA/ANSA/DANIELE BENNATI

Η μητέρα του Άμρι πάντως δηλώνει ότι θέλει να μάθει την αλήθεια για το παιδί της και αποκαλύπτει ότι μίλησε τηλεφωνικά μαζί του την Παρασκευή, όμως τίποτα δεν της κίνησε την περιέργεια.

«Το μόνο που συζητήσαμε ήταν το πώς περνάει και πώς είναι γενικά τα πράγματα. Δεν παρατήρησα κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του», είπε η Νουρ Ελχούντα Χασανί μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi από το σπίτι της σε μια μικρή πόλη της Τυνησίας.

«Όταν μου τηλεφωνούσε ήταν ευδιάθετος και πάντα γελούσε. Δεν ήταν εξτρεμιστής, ήταν όπως όλοι οι νέοι εδώ. Πάντα έβγαινε έξω και κατανάλωνε πολύ αλκοόλ», είπε η μητέρα του 24χρονου Τυνήσιου, ζητώντας απαντήσεις για τον θάνατό του, λέγοντας κατηγορηματικά πως ο γιος της δεν ήταν τρομοκράτης.

Anis Amri on the run 'alone,' says Italian official, By Nina dos Santos and James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ