ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο

Η Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο
REUTERS

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέκα περίπου μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του 2017.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο έφερε εκ νέου στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου στη χώρα τη συζήτηση για την προσφυγική κρίση με την Μέρκελ να δέχεται επικρίσεις για την «πολιτική ανοικτών συνόρων» και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και έπειτα. Επιπλέον, τα εμφανή προβλήματα οργάνωσης και η αδυναμία των Αρχών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή πλήττουν την εικόνα της Καγκελαρίου και ενισχύουν το ξενοφοβικό AfD που θέτει το αντιμεταναστευτικό στο επίκεντρο της ατζέντας.

Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα η γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να στείλει το μήνυμα για στροφή στην μεταναστευτική πολιτική. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τυνήσιο πρόεδρο Μπεζί Καίντ Εσεσμπζί ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις των υπηκόων της Τυνησία των οποίων το αίτημα ασύλου έχουν απορρίψει οι γερμανικές Αρχές. Ήταν σαφής αναφορά στην πρόθεση της Μέρκελ να αυξήσει των αριθμό απελάσεων από την Γερμανία, ειδικά αφού έγινε γνωστό ότι ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί ο οποίος αιματοκύλησε το Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα είχε κάνει αίτημα ασύλου το οποίο και απορρίφθηκε όμως η απέλασή του καθυστερούσε καθώς οι Αρχές της Τύνιδας δεν τον δέχονταν πίσω.

merkelinside

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική ηγεσία έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των απελάσεων. Η Μέρκελ είχε πριν λίγους μήνες τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά του Μαρόκου για το ίδιο ζήτημα ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ επισκέφθηκε φέτος τόσο το Μαρόκο όσο και την Αλγερία και την Τυνησία. Μάλιστα, το Βερολίνο συμφώνησε με τις χώρες της Β. Αφρικής για την ενεργοποίηση ενός συστήματος δακτυλικών ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων έτσι ώστε να γίνεται εφικτή η άμεση ταυτοποίηση όσων ταξιδεύουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ωστόσο, οι απελάσεις που έχουν γίνει φέτος είναι λιγότερες από 500 ενώ ειδικά προς τις χώρες του Μαγκρέπ οι απελάσεις είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες. Εκτός από την δεδομένη δυσκολία συνεργασίας του Βερολίνου με τις αρχές των συγκεκριμένων χωρών, πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες και στις πολύπλοκες διαδικασίες που υπάρχουν στη Γερμανία προκειμένου να προχωρήσει μια απέλαση.

Δείτε τι μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN Greece Παντελής Βαλασόπουλος σχετικά με τους νόμους περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία

Το μακελειό στο Βερολίνο ενισχύει το AfD

afd

Πηγή: Reuters

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο η Μέρκελ δέχτηκε σωρεία πυρών από την αντιπολίτευση και ειδικά από το ξενοφοβικό AfD.

«Αυτοί οι θάνατοι είναι της Μέρκελ!», κατήγγειλε ο Μάρκους Πρέτσελ, στέλεχος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον ασφαλής έναντι της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», συμπλήρωσε η ηγέτιδα της AfD, η Φράουκε Πίτρι, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στην απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας να άρει τις πύλες και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες το καλοκαίρι του 2015.

«Η ισλαμιστική απειλή εισήχθη κατά τρόπο συστηματικό και ανεύθυνο στη διάρκεια του περασμένου ενάμιση χρόνου», συμπλήρωσε η Πίτρι.

Το AfD ενισχύθηκε σημαντικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το μακελειό στην αγορά του Βερολίνου, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Συγκεκριμένα, το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 15,5% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2017, δηλαδή άνοδο 2,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως κατέδειξε η σφυγμομέτρηση που θα δημοσιευτεί αύριο και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνει το κόμμα από τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε να παρατηρείται πτώση του ποσοστού του.

Αντιθέτως, το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ μειώθηκε κατά 1,5% και βρίσκεται στο 31,5% ενώ των Σοσιαλδημοκρατών SPD υποχώρησε κατά 1% και ανέρχεται στο 20,5%.

«Πυρά» και εντός του κόμματος

antimerkel

Πηγή: Reuters

Το μακελειό στο Βερολίνο ξεσήκωσε τους Βαυαρούς της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο απαιτούν, ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα, να θεσπιστεί ετήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη γερμανική επικράτεια.

«Πρέπει τώρα να διερωτηθούμε για τους κινδύνους που η άφιξη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα εγείρουν για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Η κοινή γνώμη δεν θα αποδεχόταν να συνεχίσουμε με μια κατάσταση στην οποία έχουμε αυξημένους κινδύνους διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα τα οποία εμπνέονται από τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», συνέχισε ο Χέρμαν, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η Γερμανία είναι μουσουλμάνοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ