ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το τέμενος που επισκεπτόταν ο Άμρι «ξεσκονίζουν» οι αρχές

Γερμανία: Το τέμενος που επισκεπτόταν ο Άμρι «ξεσκονίζουν» οι αρχές
REUTERS/Pawel Kopczynski

Τις κινήσεις του Άνις Άμρι, του Τυνήσιου που είναι ύποπτος ως δράστης του μακελειού στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, λίγες ώρες πριν αλλά και μετά την τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της 12 νεκρούς, έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους οι γερμανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν τι διασυνδέσεις είχε ο 24χρονος και πόσο «επικίνδυνες» μπορεί να είναι. 

Ο 24χρονος φαίνεται πως επισκεπτόταν συχνά τέμενος στη συνοικία Μοαμπίτ της γερμανικής πρωτεύουσας, με την αστυνομία να επικεντρώνει τις έρευνές της στο συγκεκριμένο μέρος, αλλά και στους ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί.

Εικόνες από κάμερες ασφαλείας, έχουν καταγράψει έναν άνδρα να διακρίνεται στην είσοδο του τεμένους Φουσιλέτ λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με τον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό rbb που δημοσίευσε το βίντεο στην ιστοσελίδα του, να υποστηρίζει πως δεν είναι άλλος από τον φερόμενο ως δράστη του μακελειού.

Υποστηρίζει μάλιστα πως έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Άμρι βρίσκονταν στο τέμενος Φουσιλέτ λίγες μέρες πριν, αλλά και μερικές ώρες μετά από την επίθεση στην Breitscheidplatz .

rbb

Πηγή: rbb

Όμως η γερμανική αστυνομία έσπευσε σχεδόν άμεσα να διευκρινίσει πως ο άνδρας που εικονίζεται στο βίντεο, δεν είναι ο νεαρός Τυνήσιος. Ωστόσο, εκτιμάται πως το συγκεκριμένο τέμενος ήταν ένα μέρος που επισκεπτόταν συχνά ο Άμρι, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιτρομοκρατικής, είχε στενές σχέσεις με μέλη και άλλους επισκέπτες του τεμένους.

Το συγκεκριμένο τέμενος βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών ασφαλείας, καθώς εκτιμάται ότι είναι χώρος στον οποίο «εκκολάπτονται» εξτρεμιστές, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και εξονυχιστικό έλεγχο στο κτίριο την περασμένη Πέμπτη, χωρίς πάντως να βρουν κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι η επίθεση οργανώθηκε εκεί.

bild

Πηγή: Bild

Ωστόσο, το Φουσιλέτ βρίσκεται κοντά στην περιοχή από όπου ο Άμρι έκλεψε το φορτηγό με το οποίο φέρεται να πραγματοποίησε την επίθεση.

Το συγκεκριμένο τέμενος, ιδρύθηκε το 2002 και τον Ιανουάριο του 2015 ήταν και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς εκεί η γερμανική αστυνομία εξάρθρωσε έναν πυρήνα τρομοκρατών. Όπως θυμίζει η γερμανική εφημερίδα Bild, στην συγκεκριμένη επιχείρηση είχαν πάρει μέρος 250 αστυνομικοί, που έκαναν «φύλλο και φτερό» το τζαμί και προχώρησαν στη σύλληψη του επικεφαλής του τεμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ