ΚΟΣΜΟΣ

IFO: Οι πρόσφυγες θα κοστίσουν 21 δις στην Γερμανία μέχρι το τέλος του 2015

IFO: Οι πρόσφυγες θα κοστίσουν 21 δις στην Γερμανία μέχρι το τέλος του 2015
REUTERS/Michael Dalder

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με κόστος άνω των € 21 δισεκατομμυρίων, μέχρι το τέλος του έτους, για την στέγαση, την σίτιση και την εκπαίδευση χιλιάδων προσφύγων, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Ifo.

Η νέα εκτίμηση, η οποία ξεκινά με την υπόθεση ότι 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες θα ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2015, καταγράφει μια απότομη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, που εκτιμούσε το κόστος σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή αφορούσε 800.000 αφίξεις και δεν περιλάμβανε δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, προϋποθέσεις που ο Ifo κρίνει ως αναγκαίες για να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στην γερμανική κοινωνία με επιτυχία.

"Η εκπαίδευση και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί από την άποψη τόσο του κόστους όσο και της ενσωμάτωσης," δήλωσε ο Gabriel Felbermayr του Ινστιτούτου Ifo.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει την επίσημη εκτίμηση για το πόσο η εισροή των προσφύγων θα κοστίσει φέτος, αλλά έχει ενισχύσει τη χρηματοδότηση των 16 γερμανικών κρατιδίων κατά 4 δις ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά, τα γερμανικά κρατίδια και οι πόλεις έχουν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κόστος μέχρι 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παραχωρήσει μετά βίας περίπου 8 δις ευρώ το επόμενο έτος για στέγαση και ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ