ΚΟΣΜΟΣ

Άρνηση υποδοχής μουσουλμάνων μεταναστών και επίθεση στην ΕΕ από τον τσέχο πρόεδρο

Άρνηση υποδοχής μουσουλμάνων μεταναστών και επίθεση στην ΕΕ από τον τσέχο πρόεδρο
REUTERS / DAVID W CERNY

Την άρνησή του να φιλοξενήσει η Δημοκρατία της Τσεχίας μουσουλμάνους μετανάστες, επανέλαβε κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ενώ καταφέρθηκε κατά της Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε «ανίκανη και γραφειοκρατική».

«Το να υποδεχθούμε μουσουλμάνους μετανάστες, που θα είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στην χώρα μας, θα σήμαινε ότι θα δημιουργούσαμε ένα φυτώριο, ικανό να οδηγήσει σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες», επεσήμανε ο Ζέμαν στο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

«Σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί πλέον σήμερα τη σχέση του μεταναστευτικού κύματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο επικεφαλής του τσεχικού κράτους, ο οποίος εξελέγη στις αρχές του 2013.

«Για αυτό ακριβώς αντιτίθεμαι στην ιδέα βάσει της οποίας θα ήταν καλό να φιλοξενήσουμε στην χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 6.200 μετανάστες σε μια, όπως ονομάζεται, εθελοντική βάση, κάτι που είναι σχεδόν το ίδιο με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις» συμπλήρωσε.

Ο Μίλος Ζέμαν, αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ της παροχής «βοήθειας στους μετανάστες στην χώρα καταγωγής τους ή σε γειτονικές χώρες», όπως επίσης για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία και την Ελλάδα, «χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το μεταναστευτικό κύμα».

Ο Ζέμαν κατήγγειλε, επίσης, την τωρινή διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του σφάλματος του Brexit φέρει την ευθύνη η νυν διοίκηση της ΕΕ που είναι απόλυτα ανίκανη και γραφειοκρατική, που ευθύνεται για την απομάκρυνση των πολιτών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν είναι καν ικανή να εκπληρώσει ένα τόσο θεμελιώδες καθήκον, που είναι δικό της, να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», κατέληξε ο πρόεδρος της Τσεχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ