ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη του Άμπε στο Περλ Χάρμπορ

Ιστορική επίσκεψη του Άμπε στο Περλ Χάρμπορ
REUTERS / HUGH GENTRY

Στη Χονολουλού, πρωτεύουσα της Χαβάης, βρίσκεται από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο μιας διήμερης επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στο Περλ Χάρμπορ, συνοδεία του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη στο μνημείο του USS Arizona, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, πραγματοποιείται 75 χρόνια μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, την αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι (7 Δεκεμβρίου του 1941).

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο, που ανεγέρθη στις αρχές του 1960 και το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Άμπε δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη, όπως συνέβη και κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Μάιο στη Χιροσίμα, αλλά να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να εξάρει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε τη φρίκη του πολέμου. Μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να επιβεβαιώσω στον κόσμο αυτή τη δέσμευση για το μέλλον και την αξία της συμφιλίωσης», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός πριν την αναχώρησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ