ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Βρέθηκε το πρώτο μαύρο κουτί

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Βρέθηκε το πρώτο μαύρο κουτί
REUTERS/Maxim Shemetov

Τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη την ημέρα των Χριστουγέννων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, παρασύροντας στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες, ενδεχομένως να αποκαλύψει το πρώτο μαύρο κουτί του Tu-154, που εντοπίστηκε την Τρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών, ένα από τα μαύρα κουτιά εντοπίστηκε κάτω από την άτρακτο του αεροσκάφους. Σύντομα πρόκειται να γίνει η ανάσυρσή του από το νερό», είπε πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες στο ρωσικό πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μαύρο κουτί, ενώ προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί τα άλλα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που βρίσκονταν στο ουραίο τμήμα του.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες εντόπισαν το ένα από τα μαύρα κουτιά του Τουπόλεφ, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί σύντομα στη Μόσχα προκειμένου να γίνει ανάκτηση των δεδομένων που έχουν καταγραφεί σε αυτό, με την ελπίδα να δοθεί και απάντηση στο ερώτημα τι προκάλεσε την συντριβή του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του Tu-154, είναι η ενδεχόμενη διείσδυση ξένων σωμάτων στον κινητήρα του αεροσκάφους, ενώ πιθανό θεωρείται και το ανθρώπινο λάθος ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ερευνών, οι δύτες εντόπισαν και τμήμα της ουράς του ρωσικού αεροσκάφους. «Αρκετά συντρίμμια βρέθηκαν στον βυθό, μεταξύ αυτών η ουρά μαζί με τμήματα του κινητήρα. Αυτή τη στιγμή οι δύτες εξετάζουν αυτά τα κομμάτια» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, συνολικά 45 πλοία, 15 βαθυσκάφη, 192 δύτες, 12 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή που συνετρίβη το Tu-154.

Την ίδια ώρα, άλλη μία σορός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης, η οποία συνεχίζεται επί 24ωρου βάσης. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής.

Σχεδόν 48 ώρες μετά τη συντριβή του Τουπόλεφ, λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι, οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας μοιάζει να απομακρύνεται.

Προς το παρόν, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διατύπωσε την εκτίμηση ότι: «Το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας απέχει πολύ από την κορυφή του καταλόγου» των πιθανών αιτίων της τραγωδίας.

Επιπλέον, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) επιβεβαιώνουν από την πλευρά του ότι κανένα «στοχείο ή γεγονός» δεν πιστοποιεί το σενάριο της επίθεσης.

«Τα επικρατέστερα σενάρια είναι η διείσδυση ενός ξένου σώματος στον κινητήρα, (ο ανεφοδιασμός) με καύσιμα κακής ποιότητας που οδήγησε στην απώλεια ισχύος, (...) ένα σφάλμα του κυβερνήτη ή η μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος» διευκρίνισε η FSB σύμφωνα με ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διακοπή πτήσεων των TU-154

Παράλληλα, oι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη διακοπή των πτήσεων όλων των αεροσκαφών τύπου TU-154 μέχρι την εξακρίβωση των αιτίων της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ