ΚΟΣΜΟΣ

Τα τσιτάχ«τρέχουν» προς την εξαφάνιση

Τα τσιτάχ«τρέχουν» προς την εξαφάνιση
Wikipedia

Ο παγκόσμιος πληθυσμός τσιτάχ έχει περιοριστεί στις 7.100 και ο αριθμός τους μειώνεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για εξαφάνιση του είδους.

Έρευνα τονίζει πως τα ζώα δεν ανήκουν στην "ευάλωτη" κατηγορία, αλλά πρέπει να μπουν στην λίστα των «υπό εξαφάνιση» ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.

Τα τσιτάχ έχουν χάσει περίπου το 91% της γης που απασχολούσαν και εκτεινόταν από την Αφρική μέχρι την νοτιοδυτική Ασία. Πλέον υπάρχουν ελάχιστοι γατόπαρδοι στην ασιατική ήπειρο, λιγότεροι από 50 στο Ιράν, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Στη Ζιμπάμπουε το 2015 ο πληθυσμός τους έπεσε στο 170, από το 1.200 που ήταν το 1999, στον απόηχο της περίπλοκης διαμάχης ανθρώπων και ζώων για την «ιδιοκτησία» της γης. Το γρηγορότερο ζώο του κόσμου θέλει χώρο για να κυνηγήσει τα θηράματα του και δυσκολεύεται να ζήσει σε όρους αιχμαλωσίας, ειδικά όταν ο χώρος που έχει στην διάθεση του είναι μικρός.

«Το σύστημα προστατευόμενης περιοχής για τα τσιτάχ μπορεί να είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσής τους», έγραψαν μέλη της Ζωολογικής Κοινότητας του Λονδίνου, της Κοινότητας Προστασίας Άγριας Ζωής και του οργανισμού Panthera, μιας ομάδας με στόχο την προστασία των άγριων γατών.

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει πως μόλις 2.360 τσιτάχ ζουν σε προστατευόμενες συνθήκες όμως και αυτά τα μέρη είναι «πολύ μικρά για να φιλοξενήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμους πληθυσμούς τους».

«Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα σχέδια, να προστατεύσουμε το μωσαϊκό των προστατευμένων και απροστάτευτων περιοχών, που αυτές οι γάτες μπορούν να ζήσουν, αν θέλουμε να αποφύγουμε την κατά τ΄ άλλα βέβαιη εξαφάνισή τους», είπε η γιατρός Kim Young-Overton, διευθύντρια του προγράμματος για τα τσιτάχ της Panthera.

Τα υπέροχα αυτά ζώα χάνουν την μάχη λόγω της πάλης με τον άνθρωπο για την γη του, της μείωσης των θηραμάτων τους, αλλά και εξαιτίας του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.

Report: Cheetahs, the world's fastest land animals, racing toward extinction

By Madison Park, CNN

Διαβάστε ακόμη:

Γενναία μητέρα τσιτάχ σώζει τα παιδιά της από επίθεση λεοπάρδαλης (vid & pics)

Zωολόγος κοιμάται αγκαλιά με τσιτάχ

Ο ανήλικος που κάνει κολλητή παρέα με ένα τσιτάχ (vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ