ΚΟΣΜΟΣ

Η υπερπροσπάθεια μιας ηρωικής μητέρας να σώσει την οικογένεια της

Η υπερπροσπάθεια μιας ηρωικής μητέρας να σώσει την οικογένεια της
WFMZ

Μια μητέρα από την Πενσυλβανία των ΗΠΑ νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε για να σώσει την, παγιδευμένη στο χιόνι, οικογένεια της από βέβαιο θάνατο.

Η Κάρεν Κλέιν, 46 ετών, περνούσε τις διακοπές της με τον σύζυγο της και τον δεκάχρονο γιό τους κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Γκραντ Κάνιον την περασμένη Πέμπτη, όταν το χιόνι εμπόδισε το όχημα της οικογένειας να προχωρήσει στο εσωτερικό του πάρκου. Όταν επιχείρησαν να κάνουν αναστροφή, το όχημα τους κόλλησε σε χαντάκι.

Τα κινητά τους δεν είχαν σήμα για να ειδοποιήσουν για βοήθεια και η κοντινότερη κατοικημένη περιοχή ήταν χιλιόμετρα μακριά. Η οικογένεια ήταν κυριολεκτικά παγιδευμένη. Η Κάρεν λοιπόν, που συμμετέχει σε αγώνες τριάθλου και έχει εκπαιδευτεί στην επιβίωση στην άγρια φύση, αποφάσισε ότι είναι ώρα να πάει να βρει βοήθεια.

«Όταν παίρνει μια απόφαση επιμένει σε αυτή και δεν εγκαταλείπει», είπε η δίδυμη αδελφή της, Κρίστεν Χάασε, μιλώντας στο WFMZ. «Θα το έκανε ή θα πέθαινε προσπαθώντας».

Η Κάρεν πήρε μαζί της λίγο νερό και φαγητό και άφησε τον άντρα και το παιδί της να περιμένουν στο αυτοκίνητο. Την πρώτη μέρα περπάτησε 16 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, ελπίζοντας πως θα συναντήσει κάποιο όχημα, αλλά ήταν άτυχη. Όμως είδε μια ταμπέλα πως η είσοδος του πάρκου ήταν 22 χιλιόμετρα μακριά και αναθάρρησε.

Είχε ήδη περάσει μια μέρα και ο σύζυγός της αποφάσισε να δράσει. Σκαρφάλωσε σε πιο ψηλό έδαφος, βρήκε σήμα και ειδοποίησε τις αρχές. Οι διασώστες έφτασαν και φρόντισαν πατέρα και γιο, που υπέφεραν από κρυοπαγήματα. Αλλά η Κάρεν ήταν ακόμη άφαντη.

Της είχε τελειώσει το φαγητό και το νερό και έτσι ξεκίνησε να τρώει κλαδιά και να πίνει τα ίδια της τα ούρα για να επιβιώσει. Ήξερε πως δεν έπρεπε να φάει το χιόνι γιατί θα ενίσχυε την υποθερμία της. Είχε περπατήσει τα 41 από τα 48 χιλιόμετρα που έπρεπε, όταν συνάντησε μια καλύβα.

Έσπασε το παράθυρο της καλύβας, μπήκε κάτω από τα σκεπάσματα και περίμενε έξι ώρες, μέχρι να την βρουν οι διασώστες.

«Προσπαθούσα να μείνω ξύπνια», είπε στο NBC News. «Μιλούσα στον εαυτό μου και κουνιόμουν για να ζεσταθώ».

Η Κάρεν αναρρώνει και είναι σε καλή διάθεση, σύμφωνα με την αδελφή της. Αλλά ίσως χάσει μερικά από τα δάχτυλα των ποδιών της, λόγω των κρυοπαγημάτων.

«Περπάτησε τα τελευταία έξι χιλιόμετρα χωρίς παπούτσι το αριστερό της πόδι», είπε η αδελφή της. «Αυτό το πόδι έχει το κρυοπάγημα».

Η σκέψη της οικογένειας της που κινδύνευε, βοήθησε την Κάρεν να συνεχίσει να προσπαθεί.

«Δεν μπορώ να αφήσω τον γιο μου χωρίς μαμά. (...) Δεν μπορώ να αφήσω τον σύζυγό μου χωρίς γυναίκα. Δεν θα αφήσω στους γονείς μου να με θάψουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ