ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνει η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Φουντώνει η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
REUTERS / BAZ RATNER

Ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ πυροδότησαν δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και η απάντηση που έδωσε σε αυτές ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναφερόμενος στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τζον Κέρι σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά, ενώ βλέπει την πιθανότητα ειρήνης να χάνεται.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, λέγοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε ο Κέρι στην ομιλία του στο State Department.

Για λόγους «συνείδησης», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».

Ο Κέρι κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη.

«Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», ανέφερε ο Κέρι ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Οι τοποθετήσεις του και η γενικότερη στάση των ΗΠΑ στο θέμα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεροληπτική ενάντια στο Ισραήλ την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Κέρι στην ομιλία του «αναφέρθηκε με εμμονή στην εποικιστική δραστηριότητα», στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται έντονα.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κέρι ότι στην ομιλία του «δεν προσέγγισε τη ρίζα της σύγκρουσης – την άρνηση των Παλαιστινίων να δεχθούν την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ