ΚΟΣΜΟΣ

Ροντρίγκο Ντουτέρτε : Έχω ρίξει άνθρωπο από ελικόπτερο και θα το ξανάκανα

Ροντρίγκο Ντουτέρτε : Έχω ρίξει άνθρωπο από ελικόπτερο και θα το ξανάκανα

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, απείλησε να ρίξει από ιπτάμενο ελικόπτερο όσους αξιωματούχους καταχρώνται δημόσιους πόρους. Παραδέχθηκε, μάλιστα, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ότι έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

«Όποιος χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους συνεισφέροντας στη διαφθορά, θα έρθει μαζί μου μια βόλτα με το ελικόπτερο μέχρι τη Μανίλα, και θα τον σπρώξω όσο θα είμαστε στον αέρα» είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε...

«Θα το έκανα! Το έχω κάνει στο παρελθόν και μπορώ να το ξανακάνω»

640x640

πηγή: REUTERS/Romeo Ranoco

Όταν ρωτήθηκε αν το περιστατικό συνέβη πραγματικά κι αν το πρόσωπο που σκοτώθηκε ήταν ένας απαγωγές, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος τύπου, Martin Andanar, απάντησε. «Συνέβη. Το είπε ο ίδιος».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντουτέρτε παραδέχεται ότι έχει διαπράξει φόνο.
Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, δήλωσε σε επιχειρηματικό φόρουμ ότι έχει σκοτώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν, ύποπτους εγκληματίες.

Ο γερουσιατής, Leila de Lima, ένας από τους κορυφαίους επικριτές του προέδρου τόνισε πως οι δηλώσεις Ντουτέρτε ισοδυναμούν με ομολογία μαζικών δολοφονιών.

Ο Ντουτέρτε είχε επίσης κατηγορηθεί στο παρελθόν για τη δολοφονία ενός κυβερνητικού αξιωματούχου με ένα οπλοπολυβόλο Ούζι.

Ο πόλεμος των ναρκωτικών

Οι ομολογίες του Ντουτέρτε έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής.
Ωστόσο, ο ίδιος, πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις, ασχολείται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί, το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή. Ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε προεκλογικά να δώσει αγώνα κατά των ναρκωτικών.

1

Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει ενεργά το πρόβλημα και έχει εξαπολύσει μια αιματηρή εκστρατεία κατά του εμπορίου ναρκωτικών, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Capture

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στον πόλεμο των ναρκωτικών από τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία.

2

Παρά τις ομολογίες περί δολοφονιών, ο Ντουτέρτε παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι μεγάλη.

Duterte's pushed someone out of a chopper -- and says he'll do it again

By Joshua Berlinger and Will Ripley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ