ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Συρία: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
REUTERS/Omar Sanadiki

Κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε την Πέμπτη στη Συρία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ενημερώνει ότι τη συμφωνία υπέγραψε και η συριακή κυβέρνηση αλλά και ένοπλες αντιπολιτευτικές ομάδες. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε ακόμη γνωστό ότι η Μόσχα συμφώνησε να περιορίσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

To Sputnik επικαλείται τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την οποία οι αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν τρία έγγραφα, σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το πρώτο έγγραφο είναι μια ενυπόγραφη συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σχετικό με την κατάπαυση του πυρός. Το δεύτερο, αφορά μια σειρά μέτρων για την επίβλεψη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και το τρίτο περιέχει μια δήλωση για την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε εύθραυστη τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή, αλλά και συνεχής επαφή με τους συμμάχους. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας να προετοιμάσουν το έδαφος για επαφές του με Τουρκία, Ιράν και Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ, υπό την διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η Τουρκία και η Ρωσία θα είναι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την Πέμπτη στη Συρία και σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή στις εμπλεκόμενες στον συριακό εμφύλιο πλευρές, να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της τήρησης της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, από την κατάπαυση του πυρός εξαιρούνται ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Με αυτή τη συμφωνία, τα εμπλεκόμενα μέρη δέχονται να σταματήσουν όλες τις ένοπλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών και υπόσχονται να μην επιχειρήσουν να επεκτείνουν τις περιοχές που ελέγχουν", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιπρόσωποι τη συριακής κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την επίβλεψη των εγγυητριών χωρών, σύντομα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο συριακός στρατός σε ανακοίνωσή του, αλλά και οι αντάρτες ξεκαθάριζαν πως από τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός εξαιρούνται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και το πρώην μέτωπο αλ Νούσρα, καθώς και όλες οι ομάδες που συνδέονται με αυτές.

Αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τόνισε στο Reuters ότι επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Ρωσία, με την υποστήριξη Ρωσίας και Τουρκίας. Από τη συμφωνία εξαιρούνται μόνον οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ