ΚΟΣΜΟΣ

Κυριάκος Αμοιρίδης: Νέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις

Κυριάκος Αμοιρίδης: Νέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη, Κυριάκου Αμοιρίδη, βλέπουν διαρκώς το φως τη δημοσιότητας. Ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο, ο φερόμενος ως εραστής της συζύγου του πρέσβη, σοκάρει με την περιγραφή του εγκλήματος που στέρησε της ζωή του έλληνα πρέσβη.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, έδειξαν στον Σέρτζιο Γκόμες υλικό από κάμερα ασφαλείας όπου φαίνεται να βγαίνει από το σπίτι όπου διέμενε ο πρέσβης σέρνοντας ένα αντικείμενο. Ο αστυνομικός ομολόγησε τελικά ότι στραγγάλισε τον πρέσβη. Σύμφωνα όμως με τη δική του εκδοχή, δεν πήγε με σκοπό να σκοτώσει τον Κυριάκο Αμοιρίδη. Όπως περιγράφει, οι δύο άντρες είχαν έναν έντονο διαπληκτισμό και πιάστηκαν στα χέρια. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει τα ακριβή αίτια του καβγά. «Όταν κατάλαβα ότι τον σκότωσα, τρομοκρατήθηκα και φώναξα τον ξάδερφό μου για να με βοηθήσει», λέει ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο.

Ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και ο ξάδερφός του, Εντουάρντο Μορέιρα Τενέστσι ντε Μέλο, τύλιξαν τη σωρό του έλληνα πρέσβη σε ένα χαλί. Έκρυψαν το χαλί για δύο μέρες και μετά, το μετέφεραν στο αυτοκίνητο.

brazilianos1

«Αφαίρεσε τη ζωή του πρέσβη για να απολαύσει τη ζωή της δίπλα στον εραστή της», είπε, σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ ο επικεφαλής της αστυνομίας που έχει αναλάβει τις έρευνες. Όσο για τον εξάδερφο, "του υποσχέθηκαν ότι θα του δώσουν 80.000 ρεάις, δηλαδή 25.000 δολάρια» ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

PicMonkey Collage

Σε αντιφάσεις πέφτει και η χήρα του πρέσβη. Η ίδια υποστηρίζει πως ουδεμία σχέση έχει με τη δολοφονία και αρνείται τα σενάρια ότι «παρήγγειλε» τη δολοφονία από τον εραστή της, μετά από καβγά που είχε με τον Κυριάκο Αμοιρίδη λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ginaika20

Ωστόσο, η κατάθεση του έξαδέλφου του Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο, καίει το ζευγάρι. Ο Εντουάρντο Μορέιρα Τενέστσι ντε Μέλο υποστηρίζει πως πρόκειται για οργανωμένη δολοφονία και όχι για ατύχημα. Σύμφωνα με την κατάθεση του εξαδέλφου μάλιστα, η Φρανσουάζ Σίλβα ντε Ολιβέιρα, έφτασε στο σπίτι όπου βρίσκονταν ο νεκρός πρέσβης με την 11χρονη κόρη της και διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν είχαν ακόμα ξεφορτωθεί το πτώμα. Ο εξάδελφος μάλιστα δείχνει την χήρα ως εγκέφαλο της δολοφονίας.

«Η Φρανσουάζ κατηγορεί τον αστυνομικό, εκείνος την προστατεύει, τελικά τους "έδωσε" ο ξάδελφος!» γράφει ο τοπικός τύπος και αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Φρανσουάζ ξεκίνησε να κλαίει και να λέει στους αστυνομικούς πως μοναδικός δράστης ήταν ο αστυνομικός και όχι η ίδια.

Τώρα η αστυνομία μελετά όλα τα δεδομένα και συγκεκριμένα ερευνούν τα περιουσιακά στοιχεία του Κυριάκου Αμοιρίδη, αλλά και το αν υπήρχαν ασφάλειες ζωής.

2 copy

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Βαθύτατη θλίψη και οδύνη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τον τραγικό θάνατο του Κυριάκου Αμοιρίδη.

«Οι Αρχές της Βραζιλίας μόλις ανακοίνωσαν επίσημα την ταυτοποίηση της σορού του εκλιπόντος Έλληνα Πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο Ιανέιρο.

Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του Πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015».

Untitled design

«Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ