ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Απαγόρευση κάθε εμπορίας του ελεφαντόδοντου

Κίνα: Απαγόρευση κάθε εμπορίας του ελεφαντόδοντου
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ Siegfried Modola

Την απαγόρευση κάθε είδους εμπορίου και επεξεργασίας ελεφαντόδοντου στην Κίνα μέχρι το τέλος του 2017, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, σε μια απόφαση που μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα», σύμφωνα με τους υπερασπιστές των αφρικανικών ελεφάντων.

«Για να προστατευθούν καλύτερα οι ελέφαντες και να καταπολεμηθούν καλύτερα τα λαθρεμπόρια, η Κίνα θα σταματήσει σταδιακά την πώληση και την επεξεργασία για εμπορικούς σκοπούς του ελεφαντόδοντου και αντικειμένων από ελεφαντόδοντο και αυτό θα έχει συμβεί μέχρι το τέλος του 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρατικού Συμβουλίου.

Ένα πρώτο κύμα από εργαστήρια και πωλητές θα πρέπει να έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, διευκρινίζεται, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο «μέσα σε προθεσμίες που έχουν δοθεί».

Το ελεφαντόδοντο είναι περιζήτητο στην Κίνα, όπου η τιμή του μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.050 ευρώ το κιλό, και θεωρείται σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης. Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στη χώρα τροφοδοτεί τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων αφρικανικών ελεφάντων κάθε χρόνο.

Η ανακοίνωση αυτή του Πεκίνου εντάσσεται στην επέκταση της κινεζικής απόφασης, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, να επεκταθεί η απαγόρευση της εισαγωγής ελεφαντόδοντου και προϊόντων του που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1975.

Η πλήρης απαγόρευση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή θα επηρεάσει «34 επιχειρήσεις επεξεργασίας του ελεφαντόδοντου και 143 κέντρα εμπορίου, δεκάδες από τα οποία οφείλουν να κλείσουν έως τον Μάρτιο του 2017», διαβεβαιώνει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με τις ενώσεις για την προστασία της φύσης, περισσότεροι από 20.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν πέρυσι για τους χαυλιόδοντές τους και παρόμοιοι αριθμοί είχαν ανακοινωθεί και για τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο περίπου 415.000 ελέφαντες επιβιώνουν ακόμη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ