ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά: Δρακόντεια μέτρα σε όλο τον κόσμο

Πρωτοχρονιά: Δρακόντεια μέτρα σε όλο τον κόσμο
REUTERS/ NEIL HALL

Με πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας ετοιμάζονται οι χώρες του κόσμου για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα υποδεχθούν το νέο έτος, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Σε όλες τις ηπείρους, η ασφάλεια βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται απόψε στη λεωφόρων των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης: σχεδόν 100.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία.

Στο Βερολίνο, εμπόδια από μπετόν και τεθωρακισμένα οχήματα θα τοποθετηθούν στις αρτηρίες που οδηγούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Αναμένεται επίσης να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή 1.700 άνδρες και θωρακισμένα οχήματα. "Λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επίθεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της γερμανικής πρωτεύουσας Τόμας Νόιεντορφ.

Στην Κολωνία, η αστυνομική δύναμη που θα βρίσκεται στους δρόμους έχει υπερδεκαπλασιαστεί, έναν χρόνο μετά το κύμα σεξουαλικών επιθέσεων από μετανάστες που είχε σημειωθεί στην πόλη.

Στο Μιλάνο, όπου Ιταλοί αστυνομικοί σκότωσαν τον δράστη της επίθεσης αυτής τέσσερις ημέρες αργότερα, εντείνονται οι έλεγχοι γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Ρώμη και τη Νάπολη απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών στο κέντρο. Πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Κολοσσαίο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχυθεί και στη Ρώμη γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να εμφανιστεί το απόγευμα.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει να αναπτύξει άλλους 1.600 αστυνομικούς στην πόλη. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρόσβαση στην Πουέρτα ντελ Σολ, την κεντρική πλατεία όπου οι Μαδριλένοι γιορτάζουν κατά παράδοση την Πρωτοχρονιά, θα είναι περιορισμένη: μόνο 25.000 άνθρωποι θα επιτραπεί να παραστούν στους εορτασμούς.

Στις Βρυξέλλες, όπου τον περασμένο Μάρτιο μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, ο δήμος εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, όπως είχε γίνει πέρσι στο Παρίσι. Τελικά όμως, στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε οι εορτασμοί να γίνουν συνοδεία πυροτεχνημάτων.

Η Αμερική θα είναι η τελευταία ήπειρος που θα μπει στη νέα χρονιά. Στη Νέα Υόρκη, 165 οχήματα «παρεμπόδισης» -μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα- θα τοποθετηθούν σε «στρατηγικά σημεία» και κυρίως στις προσβάσεις της Times Square, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή κάθοδο της σφαίρας της Πρωτοχρονιάς.

Στο Ρίο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στην παραλία Κοπακαμπάνα. Όμως λόγω της κρίσης το θέαμα των πυροτεχνημάτων περιορίσθηκε από 16 σε 12 λεπτά, ελλείψει χρηματοδότησης σε μια πόλη που δυσκολεύεται να συνέλθει από το κόστος της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ το 2014 και μετά των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ