ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αμφισβητεί τη ρωσική εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις

Ο Τραμπ αμφισβητεί τη ρωσική εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις
REUTERS/Jonathan Ernst

Επιφυλακτικός για το εάν και κατά πόσον η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίστηκε ο άφησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι είναι άδικο εάν δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ξέρω επίσης πράγματα που άλλοι αγνοούν, και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς τι εννοεί, ο ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος τωνΗΠΑ απάντησε «θα μάθετε την Τρίτη ή την Τετάρτη», χωρίς να δώσει κάποια διευκρίνιση.

Ο Τραμπ προσπάθησε εξάλλου να δώσει έναν θετικό τόνο στις δηλώσεις του λέγοντας πως ελπίζει ότι «θα έχουμε εξαίρετες σχέσεις με πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας».

Όμως δεν δίστασε να επικρίνει ξανά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για τις δηλώσεις του σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ άδικες».

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν τον εορτασμό για την έλευση του νέου έτους στο ακίνητό του Mar-a-Lago, ο Τραμπ απάντησε «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε πιεστικά εάν θα συναντήσει την Τσάι Ινγκ-γουέν, την πρόεδρο της Ταϊβάν, σε περίπτωση που βρεθεί στις ΗΠΑ, αφού ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα κάνει μια στάση στο Χιούστον την 7η Ιανουαρίου κι άλλη μια στο Σαν Φρανσίσκο την 13η Ιανουαρίου.

Το Πεκίνο εξοργίστηκε όταν η ομάδα του Τραμπ, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Τσάι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που έγινε με δική της πρωτοβουλία. Η κινεζική διπλωματία προειδοποίησε εναντίον κινήσεων που θα ανέτρεπαν την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» την οποία τηρεί η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες.

Η σεναριολογία περί των ενδιάμεσων στάσεων που θα κάνει η πρόεδρος της Ταϊβάν στις ΗΠΑ δεν συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ