ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Συνελήφθη πρόσωπο κλειδί στο σκάνδαλο της διαφθοράς

Νότια Κορέα: Συνελήφθη πρόσωπο κλειδί στο σκάνδαλο της διαφθοράς
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χίε. REUTERS/ YONHAP

Συνελήφθη από την αστυνομία της Δανίας η κόρη της γυναίκας που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο διαφθοράς στη Νότια Κορέα, το οποίο οδήγησε στην παραπομπή της προέδρου Παρκ Γκέουν-χίε. Πρόκειται για την 20χρονη Τσουνγκ Γιο-ρα, η οποία και θα απελαθεί από τη χώρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η Τσουνγκ Γιο-ρα συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Όλμποργκ, με βάση το διεθνές ένταλμα που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της Σεούλ, καθώς ήταν "καταζητούμενη από την αστυνομία για εκτεταμένα οικονομικά εγκλήματα στη Νότια Κορέα".

Η 20χρονη Τσουνγκ, η οποία μετέχει σε ιππικούς αγώνες, είναι κόρη της Τσόι Σουν-σιλ, μιας στενής φίλης της προέδρου Παρκ που κατηγορείται ότι ασκούσε πιέσεις σε επιχειρηματίες προκειμένου να κάνουν δωρεές σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο αυτό χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης η 64χρονη Παρκ μπορεί να απομακρυνθεί από την προεδρία πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά με δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη στη Νότια Κορέα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η έκδοση της Τσουνγκ από τη Δανία. Η Τσουνγκ προπονείται στη Γερμανία και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας έχει ήδη ζητήσει πληροφορίες από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτει στη χώρα αυτή.

Στις 9 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση παραπομπής της προέδρου Παρκ με το ερώτημα της καθαίρεσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να εγκρίνει ή να απορρίψει την παραπομπή αυτή.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι εισαγγελικές αρχές της Νότιας Κορέας προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η πρόεδρος Παρκ και η φίλη της μεροληπτούσαν υπέρ της Samsung Electronics σε αντάλλαγμα για τη χορηγία της εταιρείας στην ιππική καριέρα της Τσουνγκ.

Ο Λι Κιουνγκ-τζάε, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τόσο την Τσόι όσο και την Τσουνγκ, είπε ότι η κόρη θα συνεργαστεί με τις αρχές. "Όταν επιστρέψει, θα φροντίσω να συνεργαστεί πλήρως με τους εισαγγελείς", είπε.

Μαζί με την Τσουνγκ τη στιγμή της σύλληψής της ήταν επίσης τρεις ενήλικοι και ένα παιδί, όμως κανείς άλλος δεν συνελήφθη. Η νεαρή αμαζόνα έχει έναν γιο νηπιακής ηλικίας, όμως δεν διευκρινίστηκε αν πρόκειται για το παιδί που έμενε μαζί της στο Όλμποργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ