ΚΟΣΜΟΣ

Δουλέμποροι εφευρίσκουν νέες κρυψώνες για να περάσουν μετανάστες στην Ισπανία

Δουλέμποροι εφευρίσκουν νέες κρυψώνες για να περάσουν μετανάστες στην Ισπανία
EPA/SPANISH CIVIL GUARD HANDOUT

Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία το τελευταίο διάστημα, με τους διακινητές να αποδεικνύονται επικίνδυνα εφευρετικοί, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα.

Ενδεικτικές της «εφευρετικότητας» των δουλεμπόρων είναι οι φωτογραφίες που διέρρευσαν και δείχνουν τις κρυψώνες στις οποίες έβαλαν μετανάστες για να τους περάσουν από την Αφρική στην Ισπανία.

Στη μία περίπτωση ένας άνδρας και μία γυναίκα, μετανάστες από τη Γουινέα, είχαν κυριολεκτικά σφηνωθεί στο ταμπλό και κάτω από το πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη.

17451659

Πηγή: EPA/SPANISH CIVIL GUARD HANDOUT

Το ταξίδι τους όμως σταμάτησε στη Θέουτα, ισπανικό θύλακα στη βόρειο Αφρική, όπου εντοπίστηκαν από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας, σε τόσο άσχημη κατάσταση που χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους.

Στην δεύτερη περίπτωση, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι αρχές εντόπισαν έναν άνδρα από την Γκαμπόν μέσα σε μια βαλίτσα, στην προσπάθειά του να βρει καταφύγιο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο μετανάστης διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ήταν κλεισμένος στη βαλίτσα για πάρα πολλές ώρες.

Ενδεικτικό της προσφυγικής κρίσης είναι το γεγονός ότι περίπου 1.100 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, προσπάθησαν να εισβάλλουν από το Μαρόκο στην πόλη Θέουτα στη βόρεια ακτή της Αφρικής, ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ, η οποία είναι έδαφος της Ισπανίας.

Οι μετανάστες κατέστρεψαν συνοριακό συρματόπλεγμα, στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν σε αυτό και να περάσουν σε ισπανικό έδαφος.Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από τις αρχές κι έτσι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν πίσω στο Μαρόκο, εκτός από δύο, οι οποίοι τραυματίστηκαν και τους επετράπη να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο στη Θέουτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ