ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όλοι οι πολίτες είναι πλέον δωρητές οργάνων

Γαλλία: Όλοι οι πολίτες είναι πλέον δωρητές οργάνων
REUTERS/Jo Yong-Hak

Όλοι οι πολίτες στη Γαλλία μπαίνουν αυτόματα στη λίστα δωρητών οργάνων μετά από αλλαγή στη νομοθεσία της χώρας. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να γίνει δωρητής πρέπει να κάνει επίσημη αίτηση.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2017 και εντάσσει τη Γαλλία στη λίστα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Αυστρία, όπου εφαρμόζεται η «εικαζόμενη συναίνεση». Αυτή ορίζει πως κάθε πολίτης θεωρείται δωρητής οργάνων, εκτός αν κάνει επίσημη αίτηση με την οποία ζητά να εξαιρεθεί.

Συνολικά 150.000 άτομα έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση, σύμφωνα με τον Guardian.

Αν δεν καταφέρει να υπογράψει την αίτηση στο Εθνικό Μητρώο Απόρριψης , μπορεί να αφήσει ένα υπογεγραμμένο κείμενο σε κάποιον συγγενή του, ή να δηλώσει προφορικά ότι δεν θέλει να γίνει δωρητής, και πάλι σε συγγενή. Μετά τον θάνατο εκείνος πρέπει να μεταφέρει την επιθυμία του αποθανόντα.

Η Μεγάλη Βρετανία είχε αρνηθεί να συμμετέχει στο σύστημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» το 2008 και αντ΄ αυτού ξεκίνησε μια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα.

Η Ουαλία ξέφυγε από την γενική επιταγή το 2015 και έγινε η πρώτη χώρα που εντάχθηκε στη νομοθεσία. Σύμφωνα με το NHS Blood and Transplant, 6.416 άτομα περιμένουν για ένα μόσχευμα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο αριθμός των ατόμων που κατάφεραν να βρουν δωρητή από τον Απρίλιο του 2016 φτάνει τους 2.726.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ