ΚΟΣΜΟΣ

Με 14 ονόματα «κυκλοφορούσε» ο μακελάρης του Βερολίνου

Με 14 ονόματα «κυκλοφορούσε» ο μακελάρης του Βερολίνου
POLICE RECORD OBTAINED VIA REUTERS

Τουλάχιστον 14 διαφορετικά ονόματα χρησιμοποίησε στην Γερμανία ο Ανίς Αμρί, ο Τυνήσιος που τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 ανθρώπους παρασύροντάς τους με το φορτηγό που οδηγούσε σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Η είδηση αυτή, που γνωστοποίησε την Πέμπτη ένας περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τα κενά στον τομέα της ασφάλειας στην Γερμανία.

Ο Άνις Άμρι, τον οποίον πυροβόλησε και σκότωσε η ιταλική αστυνομία στο Μιλάνο στις 23 Δεκεμβρίου, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών ως ενδεχόμενη απειλή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) τον Φεβρουάριο του 2016, περίπου έξι μήνες μετά την άφιξή του στην χώρα και την κατάθεση αιτήματος χορήγησης ασύλου.

«Ενήργησε με συνωμοτικό τρόπο και χρησιμοποίησε διαφορετικά ονόματα» δήλωσε ο Ντίτερ Σούερμαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο 24χρονος είχε μοιράσει τον χρόνο του μεταξύ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου, όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών επίσης τον είχαν καταχωρήσει μεταξύ των προσώπων που θεωρούνταν πιθανή απειλή.

Ωστόσο υπήρξε μια κοινή αποδοχή μεταξύ των αξιωματούχων των αρχών ασφαλείας ότι εκείνος δεν έθετε συγκεκριμένη απειλή, συμπλήρωσε ο Σούερμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ