ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ένας νεκρός στα επεισόδια για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (pics)

Μεξικό: Ένας νεκρός στα επεισόδια για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (pics)
REUTERS / EDGARD GARRIDO

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, 250 καταστήματα λεηλατήθηκαν και περισσότεροι από 500 άτομα συνελήφθησαν στο Μεξικό, στις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να εμποδίσει μια ληστεία σε ένα βενζινάδικο στην Πόλη του Μεξικού, κατά τη διάρκεια μιας από τις βίαιες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένας συνάδελφός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς αφού τραυματίστηκε σε άλλο σημείο της πόλης, όπου επίσης σημειώνονταν επεισόδια για τον ίδιο λόγο.

Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 29 ληστείες και βανδαλισμοί και 76 συλλήψεις.

mex1

Στην Πολιτεία του Μεξικό, όπου σημειώθηκαν οι πιο βίαιες ταραχές, οι συλληφθέντες φτάνουν τους 430. Ο Μανουέλ Καρντόνα, υπεύθυνος της εθνικής ομοσπονδίας εμπόρων, ζήτησε την παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων ή ακόμη και του στρατού, γιατί η κατάσταση σε άλλες πολιτείες «είναι εκτός ελέγχου».

Στην Πόλη του Μεξικού έχουν αναπτυχθεί 9.000 αστυνομικοί που υποστηρίζονται στο έργο τους από 13 ελικόπτερα και 20.000 κάμερες παρακολούθησης.

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 20,1% και του ντίζελ κατά 16,5% από την 1η Ιανουαρίου.

mex

Ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δικαιολόγησε την Τετάρτη αυτές τις αυξήσεις χαρακτηρίζοντάς τις «υπεύθυνο μέτρο λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ