ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε την απόφαση ΟΗΕ για το Ισραήλ

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε την απόφαση ΟΗΕ για το Ισραήλ
REUTERS/Jonathan Ernst

Με μεγάλη πλειοψηφία καταδικάστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ η απόφαση που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και είχε να κάνει με τον ισραηλινό εποικισμό.

Η απόφαση είναι συμβολικής αξίας και εγκρίθηκε με 342 ψήφους υπέρ έναντι 80 κατά. Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που αποτελούν και την πλειοψηφία στο σώμα, τάχθηκαν υπέρ, ενώ πολλοί ήταν και οι Δημοκρατικοί βουλευτές που την υποστήριξαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί έτσι να αποσυρθεί η απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ζητείται ο άμεσος τερματισμός της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του ΣΑ υιοθετήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου χάρη στην αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Η κυβέρνηση αυτή εγκατέλειψε τον σύμμαχό μας το Ισραήλ όταν μας είχε περισσότερο ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν.

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την απόσυρση ή τροποποίηση της απόφασης «προκειμένου να μην είναι πλέον μονομερής και κατά του Ισραήλ» και να επιτρέπει την επίλυση της διαμάχης μέσω «διμερών άμεσων διαπραγματεύσεων».

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί ή να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του ΣΑ που θα προσπαθήσει να επιβάλει λύσεις σε ζητήματα τελικού καθεστώτος, ή που θα είναι μονομερής και κατά του Ισραήλ», αναφέρει τέλος η απόφαση της Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ