ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Ταυτοποιήθηκαν οι Ρώσοι που διέρρευσαν emails των Δημοκρατικών στο Wikileaks

CIA: Ταυτοποιήθηκαν οι Ρώσοι που διέρρευσαν emails των Δημοκρατικών στο Wikileaks
REUTERS/Larry Downing/File Photo

Νέα έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών αποκαλύπτει πως η CIA έχει ταυτοποιήσει τους ρώσους αξιωματούχους που έδωσαν – κατά παραγγελία του ρώσου προέδρου – υποκλαπέν υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και από στελέχη του κόμματος στο WikiLeaks.

Όπως δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η CIA και άλλες υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις προσπάθειές της ξεκινώντας από το να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών και φτάνοντας ως το να παράσχει βοήθεια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών παρουσιάστηκε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χθες Πέμπτη, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί και ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να υπονομεύσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Η Ρωσία έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Όταν φτάσαμε στον Οκτώβριο είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Τραμπ», δήλωσε ένας αξιωματούχος που έχει δει την πλήρη έκθεση και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς η πλήρης έκθεση είναι απόρρητη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, το υλικό ακολούθησε μια «πλάγια πορεία» από την GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, ως τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προφανή προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του υλικού, μια κοινή πρακτική των υπηρεσιών Πληροφοριών, μεταξύ αυτών και των αμερικανικών.

Η πλάγια αυτή πορεία επέτρεψε στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να μπορεί να ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο.

Ο Ασάνζ δήλωσε ότι δεν έλαβε τα μέιλ που υπεκλάπησαν από τον βοηθό της Κλίντον Τζον Ποντέστα και από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «από κρατικό φορέα».

Διαβάστε ακόμη:

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Η Ρωσία σημαντική απειλή για τη χώρα

Τραμπ: «Είμαι μεγάλος οπαδός των μυστικών υπηρεσιών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ