ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα απειλεί τις ΗΠΑ κι επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα απειλεί τις ΗΠΑ κι επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος
REUTERS/Social Media Website via Reuters TV

Σε ηχητικό μήνυμα του, που μεταφράστηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστότοπων, ο επικεφαλής της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, εξαπέλυσε επίθεση στο Ισλαμικο Κράτος και κάλεσε σε νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κατηγόρησε τον αντίπαλό του και επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ότι λέει ψέματα για τη μάχη που δίνει η οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για επιθέσεις «κατά προτεραιότητα» εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Έκανε λόγο για «εκστρατεία παραποίησης των γεγονότων, φόβου και εκφοβισμού (...) στην οποία δυστυχώς συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ αλ Μπάντρι (Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι)» και τόνισε:

«Διαδίδει ψέματα για εμάς, λέγοντας ότι δεν αποκηρύσσουμε την τυραννία (...), ότι εξυμνούμε τον (ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου) Μοχάμεντ Μόρσι (...) και ότι ζήτησα από τους χριστιανούς να γίνουν σύμμαχοί μας».

Διαψεύδει επίσης τις κατηγορίες του αλ Μπαγκντάντι ότι η αλ Κάιντα δεν μάχεται κατά των σιιτών. «Σε μία από τις ομιλίες μου (...) έδωσα γραπτή διαταγή για επίθεση εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων, της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους σιιτικές, καθώς και εναντίον των σιιτικών πολιτοφυλακών», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της αλ Κάιντα επιτέθηκε για μια ακόμη φορά εναντίον των ΗΠΑ: «Καλούμε τους μουτζαχεντίν (...) να εξαπολύσουν τζιχάντ εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων τους κατά προτεραιότητα, όπου μπορούν να δράσουν».

Οι δύο οργανώσεις, η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, θεωρούνται αντίπαλες και έχουν διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές, κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ