ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποιοι θα μοιράσουν... μαριχουάνα στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Ποιοι θα μοιράσουν... μαριχουάνα στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
EPA/TRACIE VAN AUKEN/φωτογραφία αρχείου

Συνολικά 4.200 τσιγάρα μαριχουάνας θα μοιραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, από υποστηρικτές της νομιμοποίησης χρήσης της κάνναβης. 

Στην Ουάσιγκτον από τον Φεβρουάριο του 2015 είναι νόμιμη η καλλιέργεια έως και έξι φυτών κάνναβης, αλλά και το να έχει κανείς στην κατοχή του ως και 56 γραμμάρια, με την προϋπόθεση ότι είναι τουλάχιστον 21 ετών, αλλά και το να προσφέρει κανείς τσιγάρα μαριχουάνας.

Απαγορεύεται όμως το κάπνισμα μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους και κυρίως η πώληση ή η αγορά της, καθώς το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει στις αρχές της πόλης να ρυθμίζουν την εμπορεία της.

Το καθεστώς της κάνναβης στην Ουάσινγκτον είναι περίπλοκο και η χρήση της ίσως γίνει πάλι παράνομη, αν το Κογκρέσο ακυρώσει την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως προέκυψε από δημοψήφισμα.

«Διανέμοντας μαριχουάνα στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας ξεκινάμε μια μάχη», δήλωσε ο Άνταμ Έιντινγκερ, 44 ετών, που είχε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα του 2014 και είναι ιδρυτής του DC Marijuana Coalition. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα δικαιώματά μας», τόνισε.

Τα 4.200 τσιγάρα που πρόκειται να διανεμηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, περιέχουν περίπου δύο κιλά μαριχουάνα, αξίας περίπου 20.000 δολαρίων. Προκειμένου να μην παραβιαστεί ο νόμος περί κατοχής, τα τσιγάρα θα διανεμηθούν από 50 ανθρώπους.

Σκοπός είναι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία να ανάψουν το τσιγάρο τους στο πάρκο National Mall 4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της ομιλίας του Τραμπ, ο οποίος θα απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος από το Καπιτώλιο. Το 4/20 είναι ο διεθνής κώδικας των υποστηρικτών της κάνναβης.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η χρήση κάνναβης δημοσίως εξακολουθεί να είναι παράνομη.

«Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους για να καπνίσουν», εξηγεί ο Έιντινγκερ, «ή να επιλέξουν να προβούν σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής για να διαμαρτυρηθούν. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιλέξουν». Ο ίδιος θα επιλέξει να καπνίσει δημοσίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ