ΚΟΣΜΟΣ

«Je suis Charlie»: Φόρος τιμής στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων

«Je suis Charlie»: Φόρος τιμής στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων
REUTERS/Christian Hartmann

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 17 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στο σατυρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό και το παντοπωλείο Hyper Cacher τον Ιανουάριο του 2015.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η γαλλική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας (AfVT). «Δεν μπορούσαμε να μην βρισκόμαστε εδώ» είπε σε δημοσιογράφους ο Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μαρ, γενικός διευθυντής της AfVT, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα Je suis Charlie, δηλαδή «είμαι πάντα Σαρλί».

«Βρέχει, κάνει κρύο, έχω βραχνιάσει, όμως ήρθα, διότι έπρεπε να είμαι εδώ» δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Πλατεία Δημοκρατίας. Γνώρισε τον σκιτσογράφο Καμπί, έναν από τους νεκρούς του περιοδικού, όταν εκείνος σχεδίαζε σε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου τον Μάιο του 1968.

Η επίθεση στο σατυρικό περιοδικό άφησε πίσω της 12 νεκρούς. «Προκάλεσε κάτι, υπήρξε το σημείο εκκίνησης όλων των γεγονότων που ακολούθησαν» συμπλήρωσε η γυναίκα, αναφερόμενη στο κύμα επιθέσεων που έχει συγκλονίσει την Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια.

sarli

(REUTERS/Christian Hartmann)

Μια ημέρα μετά την επίθεση εναντίον του Σαρλί Εμπντό από τα αδέλφια Κουασί, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε έναν δημοτικό αστυνομικό στο Μοντρούζ, στα περίχωρα του Παρισιού. Την 9η Ιανουαρίου εκτέλεσε 4 άνδρες κατά την διάρκεια ομηρίας σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, το Hyper Cacher.

2017 01 07T200244Z 839734323 RC1EA97D5370 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS CHARLIEHEBDO

(REUTERS/Christian Hartmann)

Στη βάση του αγάλματος που δεσπόζει στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ απλώθηκε ένας καμβάς γεμάτος από πολύχρωμες παλάμες, όπου δεκάδες άνθρωποι έγραψαν το δικό τους μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων.

2017 01 07T195139Z 1635432943 RC129E3A73A0 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS CHARLIEHEBDO

(REUTERS/Christian Hartmann)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ