ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπέπε Γκρίλο αλλάζει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Μπέπε Γκρίλο αλλάζει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο
TWITTER/INTELCENTRE

Την άποψη ότι το κίνημά του πρέπει να αλλάξει ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: να εγκαταλείψει δηλαδή τους ευρωσκεπτικιστές του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ και να «μετακομίσει» στην ευρωοομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, έχει ο ιδρυτής των «Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τα εγγεγραμμένα μέλη στα Πέντε Αστέρια με ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου, η οποία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως ότι τα μέλη του κινήματος θα επικυρώσουν την απόφαση του Γκρίλο. Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός με ανάρτησή του στο ίντερνετ τόνισε ότι το κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ με την νίκη του «leave» στο βρετανικό δημοψήφισμα πέτυχε ουσιαστικά τον πολιτικό του στόχο και ότι οι βρετανοί ευρωβουλευτές κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο δεν θα είναι πλέον μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Γκρίλο υπογραμμίζει ότι η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, διαθέτει ήδη 68 ευρωβουλευτές και ότι με την συμμετοχή των Πέντε Αστέρων θα μπορέσει να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Εκτιμά, επίσης, ότι «με τον τρόπο αυτό αποκτά κάποιος ένα ειδικό βάρος για τις επιλογές που θα γίνουν στο μέλλον».

Υπάρχουν, πάντως, και στελέχη των Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων), όπως ο βουλευτής Κάρλο Σιμπίλια, που θεωρούν ότι η Ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών χαρακτηρίζεται από υπερβολικά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος δεν μπορεί να συμβαδίσει και να εναρμονιστεί με τις κύριες θέσεις της πολιτικής ατζέντας του συγκεκριμένου ιταλικού πολιτικού κινήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ