ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τραμπ αποδέχτηκε τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας

Ο Ντ. Τραμπ αποδέχτηκε τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχεται τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ο προσωπάρχης του.

Σε συνέντευξή του σε αμερικανική εκπομπή, ο Ράινς Πρίμπους είπε ότι ο Τραμπ κατανοεί πως η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αποδέχεται το γεγονός ότι (σε) αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για οντότητες στην Ρωσία, επομένως δεν είναι αυτό το θέμα.

Οι δηλώσεις του Πρίμπους σηματοδοτούν μια σημαντική μεταστροφή στον τρόπο διαχείρισης του θέματος, καθώς ο μεγιστάνας επανειλημμένως έχει απορρίψει τις αιτιάσεις ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες είναι προϊόν των πολιτικών του αντιπάλων που επιχειρούν να υπονομεύσουν τη νίκη του.

Ο προσωπάρχης του Τραμπ επισήμανε επιπλέον ότι ο δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να καταθέσουν προτάσεις για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Βάσει αυτών των προτάσεων, «θα ληφθούν ενέργειες» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι «υποτίμησε» τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης στις δημοκρατίες.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αρνήθηκε ωστόσο ότι υποτίμησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος όπως καταγγέλλουν οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενορχύστρωσε αυτήν την εκστρατείας κυβερνοεπιθέσεων και χειραγώγησης των ΜΜΕ με στόχο να ευνοήσει την εκλογή του Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

«Όμως πιστεύω ότι υποτίμησα τον τρόπο με τον οποίο, σε αυτήν την νέα εποχή στον τομέα της πληροφορικής, είναι δυνατό η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και αυτού του είδους τα πράγματα να επηρεάζουν τις ανοικτές κοινωνίες μας, με στόχο να παρεισφρύουν στις δημοκρατικές μας πρακτικές» τόνισε ο Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ