Τουρκία: Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Εν μέσω συνεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και εκκαθαρίσεων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου, ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της τουρκικής Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το πακέτο των τροποποιήσεων έχει ήδη περιοριστεί σε 18 άρθρα, έπειτα από συμφωνία του κόμματος των Εθνικιστών και του κυβερνώντος κόμματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση και το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία. Μάλιστα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι από σήμερα θα δώσουν αγώνα για να μην περάσει το προεδρικό σύστημα που φέρνει η αναθεώρηση. Έτσι, αναμένεται οι επόμενες μέρες στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (το τουρκικό κοινοβούλιο) να έχουν ένταση και αντιπαραθέσεις.
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η κυβέρνηση, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί γύρω στις 24 Ιανουαρίου και, αν η τροπολογία αποσπάσει τουλάχιστον 330 ψήφους, το νέο σύνταγμα θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα στις αρχές Απριλίου.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει 317 έδρες και το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 39. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα έχουν και περιθώριο για απώλειες ψήφων για να επιτύχουν το όριο των 330.
SPONSORED
Πώς η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ κάνει... πολύτεκνο τον Τζέι Ντι Βανς
22:33
Ιταλία: Παράταση έως τις 3 Ιουλίου στη μείωση των φόρων στα καύσιμα
22:21
«Bangaranga»: Η διάγνωση της Ντάρα με ΔΕΠΥ και οι φορές που σκέφτηκε να αποχωρήσει από τη Eurovision
22:10
«Οι ΗΠΑ θα συνηθίσουν τον πόνο, δεν θα δείχνουμε αυτοσυγκράτηση» προειδοποιεί Ιρανός βουλευτής
21:59